Eelinfo Zone andmesidevõrgu uuenduste kohta

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 174 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Sügis toob sellel aastal endaga kaasa hulga muudatusi, parendusi, uuendusi jne. Tasuta veebimajutusteenuse ümberkorraldustest oleme juba kirjutanud, nüüd ootavad ees aga tõsisemad ja huvitavamad teemad.
Üks sellistest on andmesidevõrgu uuendus, millega oleme jõudmas sellesse faasi, et meie tegevus hakkab otseselt klienti mõjutama.
Alates selle aasta kevadest oleme me RIPE NCC (Network Coordination Centre) liige, LIR (Local Internet Registry) staatuses, see tähendab seda, et Interneti kaardil oleme me nüüd iseseisev väike pilvekene, mitte osa mõnest suuremast pilvest nagu seni. See loob meile infrastruktuuri edasisel arendamisel palju uusi võimalusi.
Aga nagu ikka asjadega…with great power comes great responsibility. Me kaotame suures osas võimaluse mõne andmesideprobleemi korral pugeda oma ühendusepakkujatest partnerite selja taha või näidata näpuga kellegi teise peale. Seetõttu üritame me veel rohkem panustada valitud lahenduse töökindlusesse.
Nagu seni, jätkame me koostööd kahe primaarse ühendusepakkujaga, kelleks täna on Linxtelecom ja Elisa. Mis muutub, on aga see, et nende kahe ühendusepakkuja ühendused suudavad kohe-kohe üksteist sisuliselt reaalajas dubleerida. Kui me kaotame mõne rikke tagajärjel ühenduvuse Linxtelecomi kaudu, siis lähevad meie ühendused üle Elisa peale või vastupidi.
Lisaks privaatsetele ühendustele teenusepakkujatega, oleme me juba täna seotud kahe interneti ühenduspunktiga (Internet Exchange), mis avardab märgatavalt meie võimalusi erinevate ISP’dega koostööd teha. Mitme Eesti ISP’ga oleme me ühendatud juba kahe ühenduspunkti kaudu, mis muudab ühendused nende ISP’de klientide jaoks eriti kindlaks.
Tänu sellele, et ühendused paljude ISP’de võrkudega hakkavad käima otse läbi erinevate ühenduspunktide kasvab summaarselt ka meie üldine võimekus andmesideliiklust edastada. Tekkinud on ka esmane valmisolek tulevikus teenindada 10 Gbit ühendusi. See tähendab, et valitud riistvaraplatvorm seda juba võimaldab.
Nüüd, kus kõik ilus on ära räägitud, on aeg konksuni jõuda. Kui ainult heast räägitakse, siis mingi konks peab ju olema, kuid seekord on see väike konsukene 🙂 Nimelt tähendab uue infrastruktuuri juurutamine seda, et me peame välja vahetama kõik senised IP aadressid, mida oleme kasutanud. IP aadresside vahetus on vaikselt juba peale hakanud, uusi servereid lisame täna kohati juba uude andmesidevõrku ning alustatud on ka olemasolevate serverite ümberkolimist.
Sellest, millal ühe või teise kliendi IP vahetub, anname klientidele jooksvalt umbes nädal aega ette teada, kahe nädalaga kipuvad kliendid saadetud teavitusi ära unustama 🙂
Seega, kui te meilt veel IP aadresis vahetuse kohta pole kirja saanud, siis ootab see varsti ees. Palun tuletage seejärel meelde, kas olete kuhugi oma rakendusse, konfiguratsioonifaili või muusse kohta oma IP aadressi staatiliselt sisse kirjutanud. Kui ei ole, siis pole teil põhjust muretseda. Hoolitseme kõige eest ise. Juhul, kui olete aga kuskil staatilist IP aadressi kasutanud, siis palun valmistuge seda muutma. Täpsemad IP aadresside muutmise ajad saabuvad kõigile virtuaal- või privaatserveriteenuse kontaktisiku e-posti aadressile.

zone.eeSügis toob sellel aastal endaga kaasa hulga muudatusi, parendusi, uuendusi jne. Tasuta veebimajutusteenuse ümberkorraldustest oleme juba kirjutanud, nüüd vajavad lahtikirjutamist veel tõsisemad ja huvitavamad teemad.

Ajal mil suured ühendusepakkujad hakkavad oma kodukasutajatele välja pakkuma sadadesse megabittidesse ulatuvaid ühenduskiiruseid, tuleb hosting-teenuse pakkujatel end järgnevaks valmis seada. Üks suuremaid uuendustöid Zones, mis kulmineerub sel sügisel, puudutabki meie andmesidevõrku.

Uuendustöödega oleme jõudmas sellesse faasi, et meie tegevus hakkab otseselt kliente mõjutama ja nõuab osadelt neist ka väikestviisi reageerimist.

Alustuseks veidi taustast.

ncc-logo-115x79GIF

Möödunud kevadest oleme me RIPE (Réseaux IP Européens) juures tegutseva RIPE NCC (Network Coordination Centre) liige. See tähendab, et internetikaardil oleme me iseseisev väike pilvekene, mitte osa mõne suure ISP pilvest nagu seni. See loob meile infrastruktuuri edasisel arendamisel palju uusi võimalusi.

Aga nagu ikka… “with great power comes great responsibility”, seetõttu üritame me veelgi enam panustada valitud lahenduse töökindlusesse.

Esialgu jätkame, sarnaselt senisele, koostööd kahe primaarse ühendusepakkujaga (Linxtelecom ja Elisa). Uuendustööde käigus lisandub meile võimalus rikke korral internetiühendus ühelt teenusepakkujalt teisele sujuvalt ümber lülitada nii, et sellega ei kaasne pikemat katkestust või muudatust IP aadressides.

Lisaks transiitühendustele tulevad meil kasutusele ka privaatsed ühendused erinevate ISP-dega. Juba täna oleme seotud kahe interneti ühenduspunktiga (Internet Exchange), mis avardab märgatavalt meie võimalusi koostööks ühendusepakkujatega. Suure osaga Eesti olulisematest teenusepakkujatest vahetamegi juba andmesideliiklust otse ja veakindluse huvides loodame võimalikult paljudega neist ühenduda mitme punkti kaudu. Otseühendustest võidavad kõik, eelkõige aga internetikasutajad, kelle jaoks suur osa Eesti internetis kättesaadavast sisust tuli hulga lähemale, kui seni.

Tänu sellele, et ühendused ISP’de võrkudega hakkavad käima otse läbi ühenduspunktide, kasvab summaarselt ka meie üldine võimekus andmesideliiklust edastada. Uuendustega on tekkinud ka esmane valmisolek tulevikus teenindada 10 Gbit ühendusi ja kui ühel hetkel 10 Gbit ühendustele reaalselt üle läheme, ei kaasne sellega enam suuri ümberkorraldusi.

Nüüd, kus kõik müügijutt ära räägitud, on aeg postituse tuumani jõuda.

PilvUue infrastruktuuri juurutamine tähendab seda, et me peame välja vahetama kõik IP aadressid, mida oleme seni kasutanud. IP aadresside vahetus on vaikselt juba peale hakanud, uusi servereid lisame täna juba uude andmesidevõrku ning alustatud on ka olemasolevate serverite ümberkolimist. See protsess kestab ilmselt kokku mõned kuud.

Sellest, millal kliendi IP vahetub, anname igale kliendile personaalselt umbes nädal enne muudatuse tegemist teada.

Seega, kui te meilt veel IP aadresi vahetuse kohta pole kirja saanud, siis ootab see lähema kuu-paari jooksul ees. Seniks, kui tahate IP aadressi vahetuseks varakult valmis olla, tuletage meelde, kas olete kuhugi oma rakendusse, konfiguratsioonifaili või mujale oma IP aadressi staatiliselt sisse kirjutanud.

Juhul, kui staatilist aadressi kuhugi sisse kirjutatud ei ole, siis pole teil põhjust muretseda. Hoolitseme kõige eest ise.

Staatilist IP aadressi konfiguratsioonides kasutanud kliendid peavad aga valmistuma neid muutma. Täpsemad IP aadresside muutmise ajad saabuvad aegsasti kõikide virtuaal- või privaatserveriteenuse kontaktisikute e-posti aadressidele.

Juhul, kui kogu selle protsessi kohta on küsimusi, siis palun võtke ühendust meie klienditoega aadressil abi@zone.ee.

Kommentaarid

2 kommentaari
  • Aga ipv6? Oma pilveke küll, kuid mis kasu pilvest, kui sellel varsti ruum otsa saab.

  • Hetkel pilvekeses ruumi jagub ja vajadusel on võimalik seda suuremaks ka kasvatada. IPv6’ga on meil lood nii nagu ilmselt enamusel ISP’idel, valmidus IPv6 kasutusele võtta on olemas, otseseid põhjuseid siiski peale akadeemilise huvi ja uudishimu ma isiklikult veel ei näe. Ideed on teretulnud! 🙂

    Äkki kolleegid jagavad oma arvamusi ka.

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...