Vabanevate .EE domeenide eeltellimine

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 157 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Tänasest alustab Zone eeltaotluste vastuvõtmist nendele EE-lõpulistele domeenidele, mille vabanemist on oodata 6. aprillil.

Tegu on unarusse jäetud domeenidega, mida ei ole Eesti tippdomeeni reformi käigus ümber registreeritud. Seetõttu võetakse need senistelt kasutajatelt ära ja vabastatakse. Kokku on vabanevaid domeene ligi 38 000 ja oleme teinud kättesaadavaks ka nende nimekirja.

6. aprilli jooksul, Eesti Interneti SA (EIS) poolt juhuslikult valitud aegadel, kustutatakse need domeenid registrist, kuid on oodata, et paljud neist domeenidest registreeritakse koheselt uutele omanikele, sest neist mitmete vabanemist on kannatamatult oodatud.

Zone domeenide registreerimiskeskkonna (www.zone.eu) värske funktsionaalsus, mis võimaldab esitada registreerimise eeltaotluse 6. aprillil vabanevale domeenile, on suunatud just sellistele huvilistele.

Vabanevaid domeene saavad taotleda kõik isikud ja domeenid registreeritakse põhimõttel “kes ees, see mees”. See tähendab, et esimene registreerija, kelle taotlus vabanenud domeenile jõuab tippdomeeni registrisse, saab domeeni uueks omanikuks.

Kuna Zone võtab igale vabanevale domeeninimele vastu vaid ühe korrektselt vormistatud taotluse ja meie edastame taotlused registrisse rangelt nende laekumise järjekorras, on omamoodi võidujooksu oodata juba Zone domeenide registreerimiskeskkonnas. Seetõttu ei tasu taotluse esitamist viimasele minutile jätta. Korrektne taotlus on selline, mis on allkirjastatud, makstud ja vajadusel on tuvastatud ka taotluse esindaja esindusõigus, kuniks need kolm tingimust pole täidetud, on võimalik samale domeenile Zone keskkonnas pretendeerida ka kellegil teisel.

Põhjuseks, miks Zone alustab taotluste vastuvõtmist juba enne 6. aprilli, on soov anda internetikasutajatele piisavalt aega soovitud domeenide väljavalimiseks ja taotluste korrektseks vormistamiseks.

Domeenide vabastamine ei möödu tõenäoliselt vastuoludeta ja registreerijad peaksid olema nendeks valmis.

Esiteks võistlevad populaarsematele domeeninimedele ilmselt mitme registreerija taotlused, mis tähendab, et paljud taotlused jäävad rahuldamata, kuna neist jõuti ette. Sellisel juhul ei maksa süüdistada registrit, registripidajat ega iseennast, õnn lihtsalt polnud teie poolel.

Teiseks tuleb tunnistada, et domeenide vabastamise protsessi ümber muudab vett sogasemaks EISi poolt valitud unikaalne domeenide vabastamise protseduur, mis on pannud mitmeid selle valdkonna eksperte kulme kergitama.

Enamasti harrastatakse massilise domeeninimede ressursi vabanemisel nö “land-rush” meetodit, mille puhul vabastatakse määratud ajahetkel kõik domeenid registris korraga. See meetod on mujal maailmas järgi proovitud ja väga robustne, sest paneb kõik teenusepakkujad ja registreerijad selgelt võrdsesse seisu, kasvatades märgatavalt tulemuste usaldusväärsust.

EISi poolt valitud “fikseeritud ajaperioodi jooksul juhusliku vabastamise” strateegia puhul on võimalik, et domeenist ilma jäänud registreerijate jaoks jäävad õhku kahtlused, kas domeenide vabastamise järjekord oli tõesti juhuslik ja kas oli võimalus, et informatsioon mõne väärtuslikuma domeeni vabanemise täpse ajahetke kohta lekkis registrist juba varem, pakkudes mõnele registreerijale kõlvatu eelise.

Omalt poolt kinnitan, et oleme Zones aktiivselt osalenud mitmete tippdomeenide reformide juures ja alati oma klientide huve parimal võimalikul moel esindanud. Teeme seda kindlasti ka 6. aprillil.

Eeltaotlusi 6. aprillil vabanevatele EE-domeenidele saate esitada aadressil www.zone.eu ja oleme koostanud ka vabanevate domeenide nimekirja.

Kommentaarid

3 kommentaari
  • Ma ei saa aru, mis siis saab kui on makstud aga registreerida ei õnnestunud. Kas siis saan oma raha tagasi?

    • Jah. Raha kantakse esmalt automaatselt tagasi Zone keskkonna krediiti ja sealt on võimalik soovi korral saada see ülekandega tagasi. Selle viimase operatsiooni teostamiseks tuleb teavitada meie raamatupidamist.

  • Üks osa neist domeenidest lihtsalt pikendatakse endiste omanike poolt, seega kuumade domeenide jahtimise asi on puht mõttetu. Pealegi kui siin nimekirjas on siiski väga hinnalisi domeene, palun võtke domeeni omanikuga OTSE ühendust ja pakkuge talle mingi sümbollne hind loovutamise eest ja oletegi selle uus omanik!

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...