Andmesideinfra uuendustest

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 147 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.


Mõned päevad tagasi tõi meie tehnikaosakond finišisse järjekordse projekti, mille eesmärgiks oli muuta Zone andmesideinfrastruktuur veakindlamaks ja paindlikumaks.

Selle projekti raames loodi andmeside PoP’id (Point of Presence) kolme suurimasse andmekeskusesse Tallinnas ja võeti kasutusele laiendatud baasvõrk. Meie igat PoP’i ühendab nüüd teistega kaks teineteisest sõltumatut teekonda ja baasvõrk on seetõttu omandanud kolmnurga kuju. See tähendab meie klientidele ühenduvuse säilimist ka siis, kui kolmnurga ühe külje moodustav fiiberoptiline ühendus peaks mingil põhjusel katkema.

Lisaks ühendati meie baasvõrguga uus IP transiitühenduse partner Cogent Communications, kelle ressursid lisandusid olemasolevale Linxtelecomile ja Elisa Eestile. Cogenti võrku loetakse suuruselt üheks maailma esiviisikusse kuuluvaks. Cogenti vahendusel liigutatakse Wikipedia andmetel üle 37 petabaidi andmeid päevas ja selle linnadevahelise fiiberoptilise võrgu pikkus ulatub üle 85 000 kilomeetri.

Eraldi tasub märkimist, et lisaks oma transiidipatneritele oleme erinevate IXP’de (Internet Exchange Point) vahendusel nüüdseks otse ühendatud 9 Eestis tegutseva andmesideteenusepakkujaga.

Lisaks võrguseadmetele oleme aga laiali külvanud muudki, meie senise peamise serverimajutuspinna kõrvale Sõle 25 andmekeskuses (mida haldab Linxtelecom), oleme kasutusele võtmas majutuspinda Sõle 14’s (mida haldab Elion). Kombineerides erinevaid seadmemajutuspindu on meil tulevikus võimalik serveriteenuste klientidele pakkuda valikuvõimalust erinevate käideldavustsoonide vahel ning luua neid ühendades veakindlamaid lahendusi.

Andmesidevõrgu laiendamisel on ühtlasi olnud positiivne mõju meie IPv6 juurutamise projektile. Zone baasvõrk on nüüd IPv6’ga kaetud ning peagi loodame IPv6 võrke/aadresse hakata jagama ka oma klientidele.

Ilusat pilti IP transiidi poolelt pakub taas Robtex:

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...