Eesti tippdomeeni reeglid on muutumas

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 145 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Muudatused

Eelmisel nädalal informeeris Eesti Interneti SA (EIS) registripidajate koordinaatori vahendusel meid järgmise päevakorraga ürituse peatsest toimumisest:

  • Informatsioon planeeritava domeenireeglite muudatuse kohta;
  • Jooksvad küsimused.

Kui rääkida selgest taevast saabuvatest välkudest, siis meie jaoks oli tegu ühe tähelepanuväärsema isendiga.

Muudatusettepanekut ennast kirjaga kaasas ei olnud, küll aga lubati, et vastav info jõuab registripidajateni 13. märtsil. Kuna 13. märtsi hilisõhtul käsulaudade uus versioon lõpuks ametlikult meieni ka jõudis, siis üritan siinkohal sellest kokkuvõtte teha.

Välja pakutud muudatuste nimekiri ei ole pikk, kuid need on ülimalt põhimõttelist laadi.

Halduskontakt

Kindlasti mäletate, et tippdomeeni reform avas lõpuks ka välismaalastele võimaluse registreerida EE-lõpulisi internetiaadresse, ainsaks kitsenduseks oli see, et domeeniga peab seotud olema Eesti isikukoodi omav halduskontakt. EIS juhatus pakub omapoolses domeenireeglite muudatusettepanekus välja, et domeeni halduskontaktiks võiks tulevikus saada ka Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriigi (lihtsustatult Euroopa Liit + Island, Norra ja Liechtenstein), Ameerika Ühendriikide või Jaapani kodanik.

Lisaks saaks halduskontakti rolli täita need isikud, kellele on väljastatud Eesti Välisministeeriumi diplomaadi- või teenistuskaart.

Elektrooniline isikutuvastus

Elektrooniliste allkirjastusvahendite nimekirja lisanduvad lisaks Eesti ID-kaardile ja Mobiil-ID’le kõikide eelpoolloetletud riikide digitaalsed isikutuvastusvahendid. See tähendab, et välismaine registreerija või halduskontakt saab (vähemalt teoreetiliselt) tulevikus dokumentide kinnitamiseks kasutada oma koduriigi poolt tunnustatud digiallkirja.

Volikirjad

Registreerija poolt halduskontakti nimel tehtav volikiri peab olema tulevikus digitaalselt allkirjastatud või notariaalselt kinnitatud. Seni on toetatud olnud ka lihtkirjalikud volikirjad. Lihtkirjalikku volikirja on lubatud tulevikus tunnistada vaid siis, kui kinnitatav taotlus autoriseeritakse registreerija poolt pangaülekandega.

Muu

Kurioossel kombel soovib Eesti Interneti SA juhatus eemaldada halduskontakti definitsioonist järgmised read: “Halduskontaktil puudub edasivolitamise õigus. Halduskontakt vastutab enda ja Registreerija kohta esitatud andmete ja dokumentide õigsuse ja ehtsuse eest.” Nende ridade eemaldamise eesmärgist ei ole me veel täit selgust saanud, aga kindlasti uurime täpsemalt.

Võimalik vastuvõtt

See, kuivõrd suurt negatiivset või positiivset vastuvõttu Eesti Interneti SA poolne domeenireeglite muudatusettepanek ühiskonnas leiab, sõltub suuresti selle juhatuse edasisest käitumisest.

Kui muudatusettepanekuga ei kaasne laiapõhjalise diskussiooni, millesse on kaasatud kõik internetikogukonna osapooled, võib see endaga kaasa tuua järjekordse tagasilöögi tippdomeeni registri mainele.

Registripidajate Töögrupiga (mille üks liikmeid ma justkui oleks) pole EIS juhatus igatahes muudatusettepanekute väljatöötamise käigus konsulteerinud. Samuti pole ma kuulnud, et konsultatsioone oleks peetud registri juures tegutseva Internetikasutajate Nõukojaga.

Avalik arutelu tuleks siinkohal aga kindlasti läbi viia, kuna reeglimuudatus ei lähtu enam nendest põhimõtetest, millele kogu Eesti Interneti SA senine tegevus on rajatud: http://www.eestiinternet.ee/upload/files/kontseptsioon.pdf (punkt 3.1)

EIS võib kindlasti siinkohal apelleerida, et see kõik on neil veel plaanis ning seda tehakse peale muudatusettepaneku tutvustamist registripidajatele. Loodan, et nii ongi.

Nüüd aga asun omalt poolt täpsemalt läbi töötama muudatusettepanekute mõju domeenide registreerimise praktikale. Seega on peagi taas oodata üht temaatilist kirjatükki 🙂

Kommentaarid

6 kommentaari
  • Heia,

    Kui volikirja ja elektroonilise tuvastuse muudatused, tunduvad edasiminekuna, siis Halduskontakt, kindlasti EI TOHIKS edasi delegeerida.

    Ning see kohalik kontakt eestis on nagnunii bs, kes tahab läheb sellest mööda, võtame, selle piirangu maha, siis teoorias lähevad kontaktidele vähemalt õiged isikud.

    Omaltpoolt muidugi, eks ma uuri ka mis tarka räägitakse, tundub huvitav…

  • “Halduskontaktil puudub edasivolitamise õigus. Halduskontakt vastutab enda ja Registreerija kohta esitatud andmete ja dokumentide õigsuse ja ehtsuse eest.”

    Kui mälu ei peta, siis see sai mulle siin vahepeal takistuseks olukorras, kus tööandja oli volitanud mind kõiki meie domeene haldama, aga mina omalt poolt ei saanud anda volitust registripidajale domeeniga seotud tehniliste küsimuste lahendamiseks.

  • Ei ole. Täna _võib_ notariaalselt kinnitatud volikirja nõuda, tulevikus _peab_ volikiri notariaalselt kinnitatud olema. Siis, kui esimest versiooni domeenireeglitest kokku pandi, oli mul veel Tõnu Metsäärega sel teemal värvikas sõnavahetus. Mina arvasin esialgu ka, et 12.* sõnastus tähendab, et kõik peavad notariaalselt kinnitatud volikirjaga hakkama tulema domeeni registreerima.

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...