Arengud EE domeeni halduses

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 185 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Täna tuleb meile Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumist väga häid uudiseid 🙂

Nimelt on valitsus tänasel kabinetiistungil andnud oma heakskiidu MKM ettepanekutele Eesti tippdomeeni töökorralduse reformimiseks.

Muuhulgas sisaldavad ettepanekud ammu oodatud uuendusi domeenide reeglistikus, mis loovad võimaluse ühele registreerijale mitme ee-lõpulise domeeninime registreerimiseks ja eraisikutele teise astme domeenide registreerimiseks.

Lisaks saavad vastavalt ettepanekutele Eesti tippdomeenis tulevikus domeene enda nimele registreerida ka need ettevõtted, kellel puudub Eestis juriidiline keha. Neil on domeeni registreerimiseks vaja küll leida pädev esindaja, kuid enam ei pea ennast selle asindaja varjus peitma (a’la google.ee) .

Suurim ja tähtsaim muudatus on aga tippdomeeni halduseks eraldi keha loomine. MKM ja Eesti Infotehnoloogia Liit asuvad nimelt koostöös moodustama sihtasutust, mis hakkab tulevikus tippdomeeni haldamist korraldama.

Eraldi sihtasutuse loomine on oluline muudatus seetõttu, et see võimaldab teoorias (ja loodetavasti ka praktikas) kaasata punkt-ee domeeni haldamisse ka internetikogukonda. Senise mudeli puhul on otsustajate ring olnud väga piiratud ning ettevõtetel ja eraisikutel sisuliselt pole olnud mingit võimalust tippdomeeni halduse korralduses kaasa lüüa. Nüüd see võimalus siiski tekkib.

Selguse huvides olgu öeldud, et nagu tänane pressiteade mainib, siis osalesime MKM poolt ettepanekute väljatöötamiseks kokku kutsutud ekspertide töörühmas ka meie. Eelkõige seetõttu, et meil on EU tippdomeeni registrpidajana olemas Eestis ainulaadne vaade tippdomeeni käivitamisega seotud temaatikale.

Kommentaarid

2 kommentaari

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...