Mastaapne IP vahetus

margus
Jaga:

Antud blogipostitus on 172 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

See nädal toob kaasa ühe suuremat sorti IP vahetuse, millest on varem meie blogis ka põgusalt juttu olnud.

Nimelt muudame neljapäeva öösel vastu reedet (27. nov) veebiserverites ära umbes 130 erinevat IP-d, mis omakorda avaldab mõju üle kümne tuhande .EE lõpulise domeeniga veebileheküljele. Muudatuse mõju on kõigi eelduste kohaselt positiivne, sest selle eesmärk on pakkuda kiiremat ja töökindlamat andmesideühendust virtuaalserverites olevate kodulehekülgedeni.

Järgnevalt annan infot Zone virtuaalserveri teenust tarbivale kliendile, millele tähelepanu pöörata enne ja pärast IP vahetust:

Enne vahetustuntitled

– Kui oled mõne rakenduse (kodulehe) juures määranud MySQL host-iks IP aadressi (hostname asemel), siis asenda see IP aadress kindlasti hostname-ga.

Õige hostname saad DataZone haldusliidesest menüüst:

Veebiserver » Süsteemsed muutujad ja seejärel lahtrist Mysql hostname

NB! Igal virtuaalserveril on oma personaalne MySQL hostname, seega on tähtis, et kasutataks just seda, mis haldusliideses kirjas on.

Kui tead, et pole MySQL serveri IP aadressi kuskil kasutanud, siis muretsema ei pea. Kõik jääb tööle.

– Lisaks, juhul kui sinu virtuaalserveri nimeserveri tsoon asub mõne teise teenusepakkuja halduses, tuleb talle eraldi teada anda A kirje muutmise vajalikkusest. Reedel (20. nov) saatsime kõikidele klientidele laiali ka teate, kus muuhulgas sisaldub nii vana kui uus IP.

Uus IP tulebki teisele teenusepakkujale edastada.

Kui sa ei tea, kus su virtuaalserveri nimeserveri tsoon asub, siis toimi järgmiselt:

  1. Tee siin domeeninimele päring
  2. Otsi lõiku algusega “Domain servers:”
  3. Kui lõigus sisalduvad Zone nimeserverid (ns.zone.ee, ns2.zone.ee jne.), siis muretsema ei pea. Me hoolitseme A kirje muutmise eest ise.
  4. Kui seal sisaldub midagi muud, siis peaksid teisele teenusepakkujale uue IP teada andma. Seda võid teha juba täna, kuna uusi IP aadresse saab kasutada juba praegu.

Vahetusehetk

IP vahetuse hetkel võib tekkida kuni kümne minuti pikkune katkestus, kuna serveritele tehakse alglaadimine, et kõik uued võrguseadistused jõustuksid.

Seejärel vahetame meie nimeserverites ära kõikide kodulehtede A kirjed uute IP-de vastu, et uued külastajad hakkaksid juba uute IP-de kaudu lehekülgede poole pöörduma. Vahetada saame loomulikult ainult selliseid A kirjeid, mille nimeserveri tsoon meie halduses on.

Peale vahetust

– Kindlasti võiks oma virtuaalserveri koduleheküljele pilk peale heita ning veenduda, et kõik toimib samamoodi nagu enne vahetust.

– Kuna peale vahetust muutub veebiserveri vaikimisi IP aadress, siis tuleks arvestada järgmisega:

  1. Kõik veebiserverist väljaminevad ühendused tehakse vaikimisi uue IP pealt. Kui koduleht kasutab väliseid IP põhise autentimisega teenuseid, tuleks need teenused üle kontrollida ning vajadusel ligipääsupiirangutesse uus veebiserveri IP seadistada. Näiteks mõned välismaised pangalingi- ja krediitkaardimakse süsteemid, Sertifitseerimiskeskuse OCSP teenused jne.
  2. Vaja on ümber seadistada kodulehtedega seotud (kassa)süsteemid, kuhu on staatiliselt sisseprogrammeeritud kodulehe IP aadress.

Et probleeme oleks vähem ning uutele IP aadressidele üleminek valutum, siis jääb peale vahetust kehtima ka väike üleminekuperiood, mille jooksul töötavad endiselt edasi ka vanad IP-d.

See on oluline just neile virtuaalserveritele, kelle nimeserveri tsoonis me ise muudatusi teha ei saa ning A kirjete muutmine seetõttu aega võtab.

Üleminekuperiood kestab esialgu kuni 13. detsembrini, misjärel me vanad IP-d serveritest eemaldame.

Lisateavet ja abi saab aadressilt abi@zone.ee

Kommentaarid

4 kommentaari
  • Praeguse seisuga on kõik plaanipäraselt läinud.

    Lakkasid töötamast mõned üksikud lehed, kus kasutati vale MySQL serveri aadressi, aga need on nüüd parandatud.

  • Tundub, et nii HTTP kui FTP on täna märgatavalt aeglasem. Paiguti on kohe väga aeglane. Kas see võib sellest tulla, et kõik kontrollivad oma veebilehti?

  • Peale IP vahetust esines osadel Starmani ühenduse kasutajatel meie serveritele ligipääsemisel tõrkeid – ühendus oli aeglane ja “katkus”.

    Probleem esines ühes uue Zone võrgu ja Starmani võrgu vahelises sidumispunktis. Nüüdseks on see lahendatud.

    P.S. Tänud ka eelmisele kommentaatorile koostöö eest.

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...