EE tippdomeeni uue reeglistiku kehtestamine lükkub edasi

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 170 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

EE DomeenEesti Interneti Sihtasutus (EIS) on teinud olulise otsuse Eesti tippdomeeni reformi tuleviku osas. Tippdomeeni reformi algust on otsustatud edasi lükata kolme kuu võrra, uue ajakava kohaselt peaks tippdomeeni reform käivituma 1. mail 2010. aastal.

Mõneti tahaks EIS’i selle otsuse eest kiita, sest tõenäoliselt tuli nii selge ja kõva häälega maha öeldud tähtajast loobumise otsus raskelt, kuna internetikogukonnal võib seda olla raske mõista. Samas, meie siiski toetame tehtud otsust. Lähtudes ratsionaalsetest põhjustest ei ole 1. veebruarist mõistlik tippdomeeni reformiga veel alustada. Kohe võiks nendest põhjustest välja tuua kolm peamist:

  • Diskussioon tippdomeeni uue reeglistiku üle pole reaalselt veel lõppenud ja lõplikku reeglistikku avalikustatud ei ole. Seega jääks avalikkusele aega reeglitega tutvumiseks ja nende järgi joondumiseks väga vähe.
  • Registripidajatega lepinguid sõlmitud ei ole, registrilepingu sisu üle pole veel diskussiooni tekkinud. Registripidajad on aga mitmetasandilise registrisüsteemi alustalaks ning kui võimaliku lepingu ja reformi käivitamise vahele jääb liiga lühike aeg, siis pärsib see kindlasti tekkivat konkurentsi.
  • Registriga liidestumise tehnilisi tingimusi pole avalikustatud. See tähendab, et teenusepakkujatel pole olnud võimalik hinnata, kas neil on olemas võimekus registriga liitumiseks ja milliseid investeeringuid ning ajakulu liidestumine tähendab.

Seega, ettevalmistustööd on veel kõvasti. Tahaks väga loota, et nendest täiendavast kolmest kuust, mis varuks on võetud, seekord ka piisab, et korralikule lähtepositsioonile saada.

Eepos jätkub!

Järgneb Eesti Interneti Sihtasutuse pressiteate sisu:

EESTI INTERNETI SA PRESSITEADE: Domeeninimede reeglite eelnõule laekunud ettepanekute läbitöötamine jätkub

14.01.2010

Eesti Internet Sihtasutuse (Eesti Interneti SA) teatel laekus kuuajalise avaliku arutelu tulemusena Eesti Interneti SA uute domeenireeglite versioonile 455 ettepanekut, mille läbitöötamine koostöös ettepanekute esitajatega on käimas.

Eesti Interneti SA juhatuse esimehe Marek-Andres Kautsi sõnul esitati 31 eraisiku ja organisatsiooni poolt kokku 455 ettepanekut, millest unikaalseid ettepanekuid oli 164. Ettepanekute esitajate hulgas oli 31 eraisikut ja organisatsiooni, sealhulgas Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit, Pangaliit, Patendivolinike Selts, CERT Eesti, EENet, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, kellest enamikuga teeb Eesti Interneti SA koostööd ka ettepanekute läbitöötamisel.

“On rõõm tõdeda, et esitati nii suurel hulgal ettepanekuid, mille on kujunenud põhjalik ja konstruktiivne arutelu. See näitab, et meil eksisteerib aktiivne ja kaasa rääkida sooviv kogukond ,” märkis Kauts. „Eesti Interneti SA tänab kõiki ettepanekute esitajaid ning loodab, et peagi lõplikult valmivad uued domeenireeglid vastavad Internetikogukonna vajadustele.”

Peamiste arutluse all olevate ettepanekutena nimetas Kauts domeeninime registreerija isiku tuvastamise taotluse esitamisel, redaktsioonilised ettepanekud definitsioonide täpsustamiseks, registreerijatele kui ka registripidajatele ülemineku ettevalmistamise tähtaja pikendamise ja inimeste nime kujuliste domeenide registreerimisele erikorra kehtestamise, et neid domeene saaksid registreerida ainult nimede kandjad.

Redaktsioonilised ettepanekud definitsioonide ja sõnastuste täpsustamiseks viiakse eelnõusse valdavas enamuses sisse. Registreeija isiku tuvastamise nõue on otseselt seotud küberjulgeolekuga ja selle rakendamise tingimusi täpsustatakse. Registreerijatele ja registripidajatele uuele korrale üleminekuks ettevalmistuste tegemiste aega pikendati kolme kuu võrra; uus kord jõustub 1. maist 2010.

Ettepanekute ja arutelude põhjal valmiv reeglite lõppversioon avaldatakse Eesti Interneti SA veebilehel www.eestiinternet.ee.

Kommentaarid

7 kommentaari
  • Miks peaks domeeninimi tasuta olema?

    Võib küll tunduda, et see on üks tühipaljas rida kuskil andmebaasis, mis raha ei küsi aga tegelikult küsib ikka küll.

    Nende ridade taga on siiski hunnik servereid ja trobikond töötajaid ja Sa tahad ju, et nad Sinu domeeni turvaliselt ja 365/24/7 maailmale nähtavaks teeksid 🙂

  • Kaua seda asja veeretatakse. Aegade algusest peale muutkui läheb ja läheb. Igastahes kui läheb siis tulus äri omanikele ja uue miljardärid on meil olemas.

  • Kumm venib ikka täiega ! Kui mitu ametnikku ja kuipalju maksumaksja raha läheb tarvis , et üks seadus ja asi Eestis tehtud saab ? Keegi võiks selle kohe ära mõõta ja mingi standardi määrata, et vähemasti tulevad põlved saaksid oma elujärge paremini seada ! Vähe sellest, et .com’mi esimene laine maha magati, magatakse teinegi ! Nõnda saab vist küll rahvast lollitada ainult Eestis, sest on ju tollel hobuse kannatus …

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...