Kas ma jään 1. mail oma .EE domeenist ilma?

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 168 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

“Mul on juba .EE domeen, varsti on saabumas 1. mai, mida ma nüüd tegema pean? Kas ma jään sellest domeenist ilma?”

See küsimus, erinevates variatsioonides, on nendel viimastel nädalatel olnud paljude tuttavate huulil. Ühtlase voona uuritakse selle teema kohta nii näost-näkku kohtudes, Skype-s, MSN-s kui ka telefoni vahendusel.

Paneme selle asja siis ükskord paika. Kohta, kuhu on hea kõik küsijad saata – siia blogisse 🙂

Esiteks, kui sul on täna .ee domeeninimi olemas, siis 1. mai pärast ära muretse. Esimesel mail hakkavad küll (ilmselt) kehtima uued domeenireeglid, kuid sinul on sellest päevast nende reeglitega nõustumiseks aega tervelt pool aastat ehk 6 kuud, mille jooksul mitte keegi teine ei saa seda domeeni endale võtta.

Selle 6 kuu jooksul pead sa endale leidma registripidaja, kes sulle uusi domeenireegleid tutvustab, nendega nõustumiseks ja täitmiseks võimaluse pakub ning lõpuks ka domeeni ümber registreerib.

Teiseks, kui sa oled täna oma domeeniga Zone teenuste kasutaja, on ka see mure lahendatud – Zone hakkab Eesti Interneti SA (EIS) juures registripidajaks ja juhendab sind kõikide vajalike operatsioonide sooritamisel.

Kui sa ei ole täna Zone teenuste kasutaja ja sinu tänane teenusepakkuja ei ole oma plaanist registripidajaks hakata teada andnud, siis võid samuti alati oma murega meie poole pöörduda.

Kõikidest tänastest registreerimisteenuseid vahendavatest ettevõtetest kindlasti registripidajaid ei saa, aga kuna Zone domeeniregistreerimisteenused pole jäigalt seotud serveriteenustega, võid soovi korral meilt tellida vaid domeenide registreerimise ja edasi kasutada ka oma senise serveri- või ühendusteenusepakkuja teenuseid.

Isegi poole aasta möödudes ei kao domeeninimi automaatselt internetiavarustest ära, järgneb veel 30 päevane periood, mille jooksul domeeni kasutajat üritatakse veelkord aktiivselt kätte saada ja teda eesootavast võimalikust domeeni kustutamisest teavitada. Kui siiski reaktsiooni ei järgne, saab alguse 60 päevane periood, mille jooksul domeen veel eksisteerib, kuid seda ei saa enam kasutada. Alles siis, kui ka see aeg lõplikult läbi saab, läheb domeen kustutamisele.

Seega, peab domeenist ilma jäämiseks registreerija umbes 6 + 3 kuud käima käed kõrvadel ja “lalalalalala” karjudes mööda maailma ringi, et domeeninimest päriselt ilma jääda.

Kokkuvõtteks, tänased domeeniomanikud muret tundma ei pea, nende domeenid jäävad 1. mail alles ja neil on ühtlasi piisavalt aega, et värskete domeenireeglitega nõustuda, vajalikud tingimused täita ja uue registreerimiskorraga harjuda.

Kas hakkas kergem? 🙂

(Allikas: http://www.eestiinternet.ee/uleminekuperiood)

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...