margus
Jaga:

Antud blogipostitus on 168 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Zone.ee pakub tänase päeva seisuga kokku ligi kümmet tasulist ja tasuta teenust. Nendel teenustel on omakorda kokku kümneid tuhandeid erinevaid kasutajaid.

Valdavalt kõik meie teenused põimuvad oma iseloomult üpris tihedalt – näiteks:

  • Veebiruumi teenuse (tasuta WEB.ZONE.EE, tasuline virtuaalserver või PLANET.EE teenus) kasutamisel võtab kasutaja kasutusele sagedasti ka külastatavuse loenduri (Z-Counter), külalisteraamatu (Z-Book) või hääletuse (Z-Poll).
  • WWW.ZONE.EU keskkonnas soovib domeeni registreerija kasutada ka virtuaalserverit.

Kasutajate jaoks on teenuste registreerimine ja haldamine häirivaks muutunud, kuna iga teenuse jaoks tuleb registreerida eraldi kasutajakonto ning lisaks veel selle salasõna meeles pidada.

Antud olukorra parandamiseks oleme tarvitusele võtnud meetme, mis aitab meil nii pealtnäha kui ka “kardinate taga” teenuseid omavahel tihedamalt siduda ning mis peamine – vabastab kasutajad kohustusest iga Zone.ee teenuse jaoks eraldi kasutajakonto registreerida.

Selleks on universaalne ZONE kasutajatunnus – ZoneID

Analoogseid lahendusi on maailmas mitmeid – tuntuimad neist näiteks Google Account, Microsofti LiveID, AppleID, YahooID.

Esialgne etapp

Kuna olemasolevad kasutajad on alati ülitundlikud igasuguste muutuste suhtes, olgu need head või halvad, siis üritame ZoneID juurutamist teostada nii pehmelt ja diskreetselt, kui võimalik.

I etapp ZoneID kasutuselevõtust on alanud.

Tänasest on virtuaalserveri teenuse DATA.ZONE.EE ja registripidaja keskkonna WWW.ZONE.EU kasutajabaasid üksühele seotud ning mõlema teenuse haldusliidesesse saab siseneda ühe ja sama kasutajatunnusega.

ZoneID sisselogimisvorm nendes keskkondades on visuaalselt hõlpsasti äratuntav ning näeb välja selline:

Sellega kaasnevad muudatused:

  • Virtuaal- ja privaatserveri tellimused seotakse nüüdsest konkreetse ZoneID tunnusega, mida küsitakse tellimisprotsessi keskel.
  • Virtuaalserveri haldusliidesest on kadunud „lisakasutajate“ mõiste, mis on asendatud mõistega „tehnilise halduse delegeerimine“ ja tähendab seda, et virtuaalserveri teenuse omanik saab suvalisele teisele ZoneID kasutajatunnusele lubada serveri tehnilist haldust – valides samamoodi konkreetsed õigused, mida delegeeritav sooritada saab. Delegeeritav ZoneID peab olema eelnevalt registreeritud.
  • Kõikidele haldusliidese kasutajatele hakkasid kehtima ZoneID keskkasutaja tingimused, millega tuleb kindlasti nõustuda esmakordsel sisenemisel või registreerumisel.

Kui kasutajal on meie juures eelnevalt kasutusel rohkem kui üks teenus, siis on tal võimalik erinevad teenused siduda ühe ZoneID külge. Antud soovist tuleb esialgu sellest siiski teada anda meie klienditoele, kuid lähitulevikus saab kasutaja hakata tegema seda ka juba ise veebiliidese kaudu.

Nn. tühjad ZoneID kasutajatunnused kustutatakse paari kuu möödudes, kui sellega pole seotud aktiivseid teenuseid.

Järgmised etapid

Järgmise sammuna ühendame ZoneID süsteemiga järgmised kasutajabaasid:

  • WWW.PLANET.EE tasuline veebiruum
  • WEB.ZONE.EE tasuta veebiruum
  • Z-POLL, Z-COUNTER ja Z-BOOK tasuta lisateenused

Tasuliste teenuste kasutajatel muutub elu veel lihtsamaks siis, kui oleme ZoneID-ga sidunud ka täisautomaatse arveldussüsteemi – analoogse, nagu hetkel juba WWW.PLANET.EE ning WWW.ZONE.EU keskkondades, kuid edaspidi selle vahega, et arveldus on sama ZoneID puhul üle kõikide nende keskkondade ühine.

Arveldussüsteemi lisandumine on küll veel kuude küsimus, kuid kasvõi meie enda töö hõlbustamise nimel teeme endast kõik oleneva, et see varsti juba toimima hakkaks.

Kokkuvõte ZoneID praegustest ja tulevastest eelistest

  • ZoneID-ga liidetud teenustesse on võimalik sisse logida ühe kasutajanime ja salasõnaga.
  • Sisselogimine toimub ühe korra ning teise haldusliidesesse sisenemiseks pole kasutajanime/salasõna enam vaja sisestada.
  • Kasutajanime on võimalik endale vabalt määrata.
  • Kasutajad saavad oma andmeid hallata ühest kohast.
  • Arveldusinfo koguneb ühte kohta kokku, andmete vahetamine lihtsustub, kadunud laekumisi/arveid ei pea mööda erinevaid teenuseid taga otsima.
  • ZoneID kasutajate vahel luuakse paindlik õiguste delegeerimise süsteem.
  • Soodustused, allahindlused jms eelised hakkavad kehtima üle teenuste.
  • ZoneID kasutajatunnust on võimalik siduda ühe või enama Eesti ID-kaardiga nii, et edaspidi sisenedes on vaja sisestada vaid ID-kaardi PIN1.

Kommentaarid

15 kommentaari
  • Areng on positiivne ja oodatud ning tubli töö eest võib teid ainult kiita, aga Eestlasele kombeks ka väike konstruktiivne kriitika:

    1.ID kaardiga autoriseerimise kasutajamugavus on muutunud jaburaks ja kaotanud oma suure eelise teiste keskkondade ees. Kui varem sai id kaardiga autoriseerides ette rida domeene/kontosid millega ID kaart seotud, siis nüüd on dropdownis nimekiri ainult kasutajanimedest ilma domeeni kontekstita mis tähendab:

    * kadunud on ülevaatlikus
    * ma ei mäleta kõiki kasutajanimesid kuna need on kontekstitud
    * ma ei kasuta kõiki kasutajanimesid võibolla aastaid ja nad on mulle ebaolulised (samas ma pean nüüd neid kõiki töötlema)
    * protsess on muutunud pahupidi: ennem oli vaja ainult id kaarti ja teada domeeni, aga nüüd on vaja ikkagi alustamist protsessi teisest otsast mingi konto kasutajanime otsingust meilboksist ,keepassist, paberilt, kliendile helistades jne

    2. valisin vale kasutajanime, logi välja nupp halli tekstiga hallil taustal ei ole eriti märgatav

    Ühest küljest on turvaline kui kõik kasutajakontod ja andmebaasinimed , salasõnad on kontekstitud ja erimärgilised, aga autoriseerimisprotsessi juures oleks ikkagi vajalik mingi täiendava konteksti lisamine ja selles osas oli varasem rakendus sammu jagu ees paljudest teistest rakendustest mis täna ID kaardiga autoriseerida lubasid

  • Tänud konstruktiivse tagasiside eest 🙂

    1) Virtuaalserverite nimekirja kuvamise tekitame lähipäevade jooksul uuesti sisselogimisse. Seniajani vabandan veidi ebamugavama kasutamise pärast.

    2) Logi välja nupu muutmise kohta annavad oma professionaalse hinnangu meie teised veebispetsialistid 😀

  • Mõte iseenesest on hea aga miks mitte kasutada olemasolevat/universaalsemat lahendust? Näiteks OpenID?

  • Maido, OpenID support pole tulevikus üldse välistatud.

    Tõenäoline on, et OpenID-ga sisselogimine hakkab olema analoogne meie ID kaardiga sisselogimisele.

  • Aga MobiilID? Mina isiklikult naudin seda rohkem kui ID-kaardi otsimist rahakoti vahelt. Telefon on aga seevastu alati arvuti kõrval.

  • väga tore küll aga firefoxiga ei avane mitte midagi… ainult link LOGI VÄLJA :d… igasugune muu info ei ole nähtav peale sisse logimist!

  • Kas kuidagi lihtsamaks ei saaks asja teha. Näiteks nagu SEB pangas. Logisid sisse ID kaardiga ja ongi kõik. Ei mingiseid salasõnu, paroole, kasutajatunnuseid jne. Isiklikult mina võitlen Zone keskonnas:
    50% ajast igasuguste salasõnade ja koodidega,
    49% ajast üritan info tõlkida IT keelest eesti keelde ja
    1% kulutatud ajast kulub linnukese panemiseks kuhugi lahtrisse.

    Hetkel üritan Zone serverisse pääseda kuskil tund ja ei saa aru, kas ma olen sees või ei? Milles seisneb probleem? Mis on ÕIGE salasõna? Kus on FTP seaded? Mõttetu tekst on SUURELT ja vajalik on kuskil nurgas pisikeselt, et ei pane kohe tähelegi.

    Mida lihtsam, seda parem!

  • FELIX. ZoneID sisse logimine on veel lihtsam kui SEB pangas. Meil ei pea sisestama isegi kasutajatunnust 🙂

    Lihtsalt alguses võib tunduda süsteem natuke keeruline, aga palun võta ühendust Zone Helpdeskiga abi@zone.ee ja anna teada oma ZoneID kasutaja nimi ja kõik sinu poolt hallatavad domeenid. Edaspidi peale sisse logimist kuvatakse sulle list kõikidest sinu poolt tellitud teenustest.

  • Idee on tõesti hea, kuid siiski paar väikest pisiasja mis muudavad töö lihtsamaks võiks tulevikus lisanduda.
    Zone ID järgi domeeninimi, sellest oli juba ülalpool juttu. Mul on vaja hallata tosina ringis kontosid, ning õige kontoga sisselogimiseks kulus pea 10 min kuna ei tea peast Zone ID-sid.
    Lisaks kui olin sisse loginud ei leidnud üles enam adminliidese linki, see võiks samuti olla nähtavam.
    Lisaks võimalus millest olen koguaeg puudust tundnud, kui ma juba ühe korra id kaardiga sisse login, siis oleks väga hea kui ma saaks ka erinevaid kontosid (domeenid mis seotud Zone ID-ga) kasutada ilma välja ja sisselogimata.

    Tänan

  • Kas pole võimalik üleminekuperioodi jaoks vana lahendus kuskile toimima jätta. Analoogselt Zone online meilikliendi uuendustega.
    Hetkel paar esimest probleemi. Firefox 3,6 ühele kontole sisselogimine ok, välja logides ja soovides teisele kontole sisse logida on logimisega kõik ok, kuid ainuke valik on logi välja. Usutavasti ei ole kellegi eesmärgiks sisse logida, et saaks vaid välja logida. IEga proovides sai vajaliku tehtud. Ilmselt siis hoiti esimese sisselogimise infot sessioonis või küpsises ning kahe eri kasutajaga järjest sisselogimine, kasutades sama veebilehitsejat pole võimalik? Ehk, siis kas oleks võimalik vana ja uus eri aadressidel paralleelselt hoida?

  • Ravisime ZoneID-st nüüd välja mõned lapsehaigused:
    – nt. väljalogimisel jäeti ootamatult nähtavale ainult ZoneID sisselogimise vorm.
    – Opera-ga ei kuvatud aegajalt üldse popupis sisselogimise vormi
    – Lisandus ID kaardiga sisselogimisele valik, et kuvataks ka kasutajakontodega seotud virtuaalserverid.

    Hannes, pean kahjuks siiski ütlema, et üheaegselt mitme kasutajaga sisselogimine läheb natuke vastuollu ZoneID ühe eesmärgiga: see on vähendada üleüldse erinevate kasutajakontode hulka, millega kasutaja opereerima peab.

    Lahendus on erinevate kasutajakontode all paiknevate virtuaalserverite tehniline haldus delegeerida ühe konkreetse ZoneID konto alla ning siis saab edaspidi ühe kasutajakontoga kõiki tehnilisi toiminguid sooritada.

  • veel üks idee – kas äkki saaks juba id kaardiga sisselogitult kuidagi phpmyadmini sisselogimise ka ära teha ilma täiendava parooli meelespidamise vajaduseta?
    et siis zoneid oleks ka veel üks lisakasutaja mysql jaoks vms…

  • Jane, väljalogimise viga on nüüd parandatud.

    Lisaks on parandatud ka ID kaardi tuvastamise probleem, mille põhjustas külastaja IP aadressi muutumine (nt. Starmani cache kasutamisel).

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...