Avaldasime EE domeeni hinna ja sõlmisime registrilepingu

Rauno Kais
Jaga:

Antud blogipostitus on 166 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Täna on meil Eesti internetikogukonnale seoses 5. juulil käivituva EE domeenireformiga kaks väga tähtsat uudist: avalikustasime .ee domeeni lõpphinna ja sõlmisime registrilepingu Eesti Interneti Sihtasutusega (EIS).

Alates 5. juulist kehtib seega meie juures .ee domeenile hind 307,5 krooni, millele lisandub käibemaks.

Netikommentaaridest on silma jäänud, et paljud inimesed ei saa siiani täpselt aru, mis tasu see lõppude lõpuks ikkagi on. Ehk siis kas see on kuumakse, maks terveks eluks jne.?

Kirjutan siis võimalikult lihtsalt – tegemist on aastamaksuga, mis on analoogne .eu, .com jne domeenidele. Aastamaksu hakkavad maksma nii olemasolevate .ee domeenide kui ka uute domeenide registreerijad. Kuigi kuni juuli alguseni on .ee domeene võimalik veel tasuta registreerida, siis tuleb ka need ikkagi vastavalt uuele korrale kuue kuu jooksul alates reformi käivitumisest ümber registreerida ehk siis aastamaksu tasuma hakata.

Alates registreerimishinna avaldamise algusest on palju nurinat kostunud .ee domeeni kallivõitu hinna üle ning sellest johtuvalt otsustasime reformi esimese kolme kuu jooksul .ee domeeni alternatiiviks .eu domeenide hinda langetada 89 kroonile, täna ja peale 3 kuud on see 125 krooni. Nendes hindades on käibemaks juba sees.

Arvestades .ee hinna osas kulutulena levivat nurinat ja paljude inimeste nõutust, üritame omalt poolt teha kõik oleneva selleks, et see signaal kindlasti ka EIS-ini jõuaks.
Loodetavasti võtavad nad inimeste tagasisidet arvesse kasutajasõbralikuma hinna kujundamisel tulevikus.

Palju on ka küsimusi teemal „mis minu olemasoleva domeeniga nüüd siis saab?“. Nagu ennist kirjutasin, kehtib olemasolevatele domeenidele kuuekuuline üleminekuperiood, mis tähendab, et selle ajal jooksul tuleb inimesel endale meelepärane registripidaja (Zone) leida ja selle juures domeen ümber registreerida. Ja mis kõige tähtsam – selle perioodi jooksul ei saa mitte keegi peale praeguse domeenikasutaja seda domeeni endale registreerida.

Seoses EIS-i ja Zone Media vahel sõlmitud registrilepinguga ilutseb Zone.ee veebilehel ka tänasest „Eesti Interneti SA volitatud registripidaja“ logo, mis on akrediteeritud registripidaja tunnuseks. Sõlmitud koostöölepingu alusel on EIS volitanud Zonet osutama järgmisi registreerimistoiminguid: domeeninime registreerimine, uuendamine, muutmine ja kustutamine.

Loodetavasti on nüüd uue reformiga jälle natuke olulist informatsiooni juures otsustamaks mida siis oma olemasoleva domeeniga teha või mis domeene tulevikus registreerima hakata.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...