Lisasime uue võimaluse: Domeenide delegeerimine

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 158 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Dreamstime 7851949
Lisasime domeenide halduskeskkonnale Zone.eu uue funktsionaalsuse, mis võimaldab domeenide haldamist ühelt ZoneID kasutajalt teisele delegeerida.


Kellele on sellise võimaluse lisandumine oluline? Eelkõige neile, kes haldavad mitme organisatsiooniga seotud domeene. Toon järgnevalt mõned näited:

Stsenaarium 1

Kontsernis N tegutseb emaettevõtte IT juht, kes vastutab ka tütarettevõtete digitaalsete identiteetide haldamise eest. IT juht soovib tsentraalselt hallata kontserniga seotud domeene, kuid tahab, et kontserni tütarettevõtted tasuksid domeenide registreerimise ja kasutusõiguse pikendamise eest ise.


Nüüdsest on kontserni IT juhil võimalik igale tütarettevõttele luua oma ZoneID, kuid delegeerida registreeritud domeenide haldus emaettevõtte ZoneID või oma isikliku ZoneID külge.

Seega on IT juhil tulevikus võimalik kõiki domeene hallata ühest kohast, kuid kuna arveldus on Zone puhul seotud ZoneID andmetega, siis saavad teenuste eest arveid edaspidi tütarettevõtted, kelle ZoneID all domeenid paiknevad.



Stsenaarium 2

Heasüdamlik IT asjatundja aitab oma põhitöö kõrvalt paaril väiksemal ettevõttel või organisatsioonil lahendada kodulehekülje ja e-postiga seotud muresid (“noh, sa tead ju seda IT värki”).


IT spetsialist aitab küll tuttavatel domeene registreerida ja pikendada, kuid ei soovi nendega selliste teenuste eest arveldada või arveldab oma lemmikõlletehase toodangus.


Nüüdsest saab IT spetsialist luua domeeni registreerimiseks igale “kliendile” oma ZoneID, kuid delegeerida domeenide halduse oma isikliku konto alla. Seetõttu tekib tal täielik ülevaade domeenidest, mille käekäik tuttavate poolt tema õlule on pandud, kuid arveldatakse jällegi ZoneID omanikega.

Sarnaseid stsenaariumeid on loomulikult mitmeid, kuid neid kõiki ühendab vajadus ühe kasutajakonto alt hallata mitmeid domeene, kuid säilitada domeeniomanike otsene lepinguline suhe teenusepakkujaga (Zone).

Kuidas delegeerimist kasutada.

Järgnevalt mõned pildid, mis näitavad, kuidas delegeerimine Zone.eu keskkonnas välja näeb.

Esimesel pildil on näha, et domeeni pole haldamiseks kellelegi delegeeritud. Kui klikkida viitel “Lisa delegeering”, avaneb võimalus sisestada ZoneID, mida soovitakse domeeni haldamisse kaasata.

Delegeerimine puudub

Teisel pildil on näha vaade, kus domeeni haldus on delegeeritud ZoneID-dele LembitNäidis ja SiimNäidis:

Delegeeritud

Kolmandal pildil on näha delegaadi poolne vaade, kellele kasutaja LembitNäidis on delegeerinud domeeni haldamise:

Delegaadi vaade

Loodame, et see võimalus leiab laialdast kasutust.

Kommentaarid

4 kommentaari
  • Soovitus: kasutage “Delegeerima” asemel eestikeelset sõna “Volitus” või “Kaustusluba” ja 90% klientidest saavad ehk aru ka millest te räägite.

    “Lisa delegeering” on juba keeleliselt väga vale ja kõlab katkisena, õige oleks “Delegeeri” . Juriidilises mõttes on tegu õiguste andmise (delegeerija) ja kohustuste vastuvõtmisega (delegaat).

    Kasutajaliides nagu humoriraamat teil varsti 🙂 Ideid tulevikuks: “Asu õigusi siirama”, “Õiguseid saad siirata meie taristu liikmetele”

  • Tänud ettepaneku eest. Mõtiskleme selle üle.

    Kohe me muudatusi tegema ei torma, sest meie valdkonnas talutakse laene võõrkeeltest nii hästi, et see “delegeering” ei ületanud isegi keeletoimetajast kolleegi taluvusläve.

    “Kasutusloa” mõiste tundub selles kontekstis liiga lai ja “volituse” puhul pelgame, et seda nuppu üritataks seostada .EE domeeni registreerimise või üleandmise protsessis toimuva esindusõiguse tuvastamisega.

  • Inimsed mitte ei talu laene võõrkeeltest hästi, vaid nad on sunnitud nende laenudega leppima, sest IT tegelased ei vaevu võõrkeelsetele terminitele eestikeelseid vasteid otsima. Tulemuseks on risustatud ja tavakasutajale arusaamatu keel.

    Siin seal Zone kasutajaliideses on näha, et on mindud lihtsama vastupanu teed ja tehtud omamoodi. Põhjuseks ilmselt turuliidri positsioon, aga kas seda peaks kuritarvitama?

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...