Täpitähed tulevad peagi .EE domeenidesse

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 154 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Eesti tippdomeeni registril Eesti Interneti SA-l (EIS) on kavas käesoleva aasta juuni keskpaigast võimaldada domeeninimedes riigikeeles kasutatavate täpitähtede kasutamist.

Tänaseks on täppidega tähtede toe lisandumise kord täpsustunud, täpitähtedega domeenide vaba registreerimise võimalus tekib registrisse 13. juunil 2011. Erinevalt varasemast, kavatseb register aga seekord enne avaliku registreerimisperioodi algust ellu kutsuda “päikesetõusu perioodi”.

Päikesetõusu periood

“Päikesetõudu perioodiks” nimetatakse domeeninduses ajavahemikku, mille jooksul on reeglite muudatustest mõjutatud isikutel, kes omavad mõnele domeenina atraktiivsele nimele registri poolt tunnustatud varasemat õigust, võimalus esitada domeeniregistrile põhjendatud taotlus oma nime reserveerimiseks.

Täpitähtede toe lisandumisel Eesti tippdomeeni, kestab “päikesetõusu periood” 16. maist kuni 5. juunini 2011. Selle ajavahemiku jooksul on võimalik õigustatud isikutel esitada EIS-ile avaldus, et broneerida endale vajalik domeeninimi.

Varasemad õigused, millega arvestatakse, on järgmised:

1. märtsi 2011 seisuga äriregistrisse kantud ettevõtete ja ettevõtjate ärinimed;
1. märtsi 2011 seisuga mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrisse kantud nimed;
taotluse esitamise kuupäeva seisuga Eestis registreeritud kaubamärgid;
taotluse esitamise kuupäeva seisuga füüsilise isiku perekonnanimi;
taotluse esitamise kuupäeva seisuga füüsilise isiku ees ja perekonnanime ühend.

Avaldus domeeni reserveerimiseks peab koosnema järgmistest dokumentidest:

domeeni reserveerimise taotlus;
varasemat õigust tõendavad materjalid;
kui taotluse esitab esindaja, siis selle esindusõigust tõendav volikiri;
maksedokument, mis kinnitab vajaliku lõivu tasumist;
taotleja kinnitus, et ta on varasema õiguse omanik ja kõik esitatud andmed on õiged.

Ühtlasi tuleb varasema õiguse omanikul Eesti Interneti SA-le maksta avalduse läbivaatamise tasu, milleks on 60 eurot (sisaldab käibemaksu).

Iga reserveeritava domeeninime kohta tuleb esitada üks taotlus ja reserveerida saab üksnes varasema õigusega identseid domeeninimesid.

Avaldused tuleb EIS-ile esitada elektronposti vahendusel ning nendega seotud taotlused peavad olema allkirjastatud.

Kui ühele domeenile esitatakse mitu avaldust, on eesõigus avaldusel, mis laekus registrisse esimesena.

Avalduste läbivaatamist korraldab EIS koostöös Eesti Patendivolinike Seltsiga.

Domeeni reserveerimise avalduste läbivaatamist alustatakse 16. mail paralleelselt taotluste vastuvõtmisega ja lõpetatakse 12. juunil 2011, ehk nädal peale taotluste vastuvõtmise lõppemist.

NB! Tähelepanu tuleb pöörata asjaolule, et “päikesetõusu perioodil” domeeni reserveerimise protsessi käigus domeeni ei registreerita! Broneeringutaotluse rahuldamise korral kantakse domeen reserveeritud domeenide nimekirja, kus see on taotluse esitajale reserveeritud 31. detsembrini 2011.

Ajavahemikul 13.juuni 2011 kuni 31. detsember 2011 tuleb registreerijal, kes domeeni päikesetõusu perioodi käigus reserveeris, registreerida see oma valitud registripidaja juures. Registreerimisel rakendub domeeni registreerimistasu vastavalt registripidaja hinnakirjale. Kui eelpoolmainitud ajavahemiku käigus domeeni ei registreerita, vabastab Eesti Interneti SA reserveeringu ja domeen muutub vabaks kõikidele soovijatele.

Seega on “päikesetõusu perioodi” mõte anda varasema õiguse omanikule võimalus kaitsta oma nime avaliku registreerimisperioodi algusega kaasneva võidujooksu eest.

Täpsemat infot “päikesetõusu perioodi” ja täpitähti puudutavate reeglite kohta leiab aadressilt http://eestiinternet.ee/domeenireeglid/tapitahtedega-domeeninimede-reserveerimise-reglement

Võidujooks

Avalik registreerimisperiood algab 13. juunil 2011, sellest päevast on kõigil võimalik registreerida täpitähtedega EE-lõpulisi domeene, nii palju kui hing ihkab. Eeldatavasti lisatakse täpitähtede tugi registrisse keskpäeval, sarnaselt mitmele varasemale olulisele muudatusele.

Kuna eesti keeles on palju populaarseid sõnu ja nimesid, mida tõenäoliselt ka täpitähtedega kujul internetiaadressides kasutada soovitakse, siis on taaskord oodata, et ühele nimele võib kandideerida mitu isikut.

Seetõttu on äärmiselt oluline meeles pidada Eesti tippdomeeni reeglistiku üht läbivat põhimõtet – domeen antakse alati esimesele korrektse taotluse esitanud registreerijale.

Sarnaselt varasemale on registreerijatel, kes tahavad kaitsta mõnd oma olemasolevat nimekuju või registreerida uue atraktiivse nime, teha ennetav lisapingutus ja täita oma registripidaja juures soovitud nimele eeltaotlus.

Erinevalt domeeni reserveerimisest ei garanteeri eeltaotlus registreerija õigust domeeninimele, kuid tagab selle, et tema taotlust esitatakse 13. juunil registrile võimalikult operatiivselt. See tõstab kindlasti registreerija võimalusi domeen endale registreerida.

Zone on domeenidele eeltaotlusi vastu võtnud enne igat võidujooksu ja meie tulemused oma klientide esindamisel on parimad Eestis. Kindlasti hakkame vastu võtma eeltaotluseid ka täpitähtedega domeenidele, anname selle kohta lähitulevikus operatiivselt infot.

Kommentaariks

Domeenindus, kui sellesse süveneda, on küllaltki keeruline teema. Uuendused ja reformid toovad seetõttu endaga kaas piisavalt segadust. Täpitähtedega domeenide toe lisandumine juuni keskpaigas on kindlasti üks selliseid arenguid, mis võib paljude jaoks mõningast peavalu tekitada.

Esiteks on seekord protseduur erinev varem tippdomeeni reformi käigus kasutatutest, sest mängu on toodud “päikesetõusu periood”, domeeni reserveerimise võimalusega. See võib kindlasti mõnedel registreerijatel tekitada arusaamatusi selles osas, et milline on erinevus domeeni registreerimise ja eeltellimuse vahel.

Teiseks on küsimusi oodata seoses sellega, et domeeni reserveerimine ei tähenda automaatselt selle registreerimist ja reserveerimistaotluse läbivaatamise lõiv (60 eurot) ei sisalda domeeni registreerimistasu. Kindlasti on selliseid registreerijaid, kelle jaoks hilisem vajadus domeen registreerida tuleb üllatusena.

Kolmandaks ületatakse täpitähtede lisamisega domeeninimedesse järjekordne tehnoloogiline trepiaste. ASCII standardi väliseid märke sisaldavaid domeene kirjeldavad spetsifikatsioonid on pärit juba eelmise sajandi lõpust, kuid paljude jaoks tuleb nende olemasolu jätkuvalt üllatusena.

Kuna Internet oli väga pikka aega peamiselt ingliskeelse kultuuriruumiga seotud, siis on senimaani kasutusel palju tarkvara, mis ei toeta uuemaid standardeid. See muudab uuemate tehnoloogiate kasutuselevõtu esialgu veidi keerulisemaks, kuid on täiesti kindel, et tehnoloogia jõuab järele.

Meie soovitame hetkel kasutada täpitähtedega domeeninimesid peamiselt veebikasutuses ja näiteks elektronposti jaoks omada veel mõnda aega vaid ladina tähtedest koosnevat domeeninimesid. Enamus adekvaatseid teenusepakkujaid sh Zone võimaldab oma koduleheküljele ka aliaste loomist, seega on võimalik paralleelselt kasutada mõlemat nimekuju nii tagasiühilduvat, kui ka täppidega versiooni.

Kommentaarid

1 kommentaar
  • Saan nii aru et Eesti Interneti Sihtasutus on hetkel nõus tegema MIDA IGANES, kehtestama Päikese tõuse ja loojumisi, tekitama täiendavaid juriidilisi knihve ja 60-euriseid lisamakse, et aga vaid kuidagimoodi iseenda loodud tupikust välja tulla ning veepinnale jääda.

    Ausalt öeldes, kaastunnet väga ei ole.

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...