COM ja NET tippdomeenide IDN tugi Zone’s

Õnneks on see aeg jäänud selja taha, mil “tänu” täpitähtede puudumisele tuli domeeninimedes kasutada veidrana kõlavaid värdsõnu.  Võime ka tõdeda, et Eestis on IDN domeenid hästi vastu võetud, sest ainuüksi meilt on neid taotletud juba tuhandeid ja internetikasutajad muudkui kiidavad.

Seni oleme registreerinud IDN domeene vaid kahes Eestis populaarses tippdomeenis –  .EE ja .EU. Otsustasime aga valikuvõimalusi veelgi laiendada ja nüüdsest on võimalik IDN domeene ka .COM ja .NET tippdomeenides registreerida läbi Zone.

Nende tippdomeenide olulisim erinevus teistest IDN toetavatest domeenidest on see, et kui kasutaja sisestab tellimuses IDN .COM või .NET domeeni, küsitakse talt tellimise käigus, millise keele tähestikku antud domeen kuulub. Peale keele valimist, aga  kontrollitakse, et kõik domeeninimes sisalduvad tähed oleksid kasutaja poolt valitud keeles olemas. Näiteks tähendab see, et domeeninime, milles sisalduvad nii vene kui eesti tähed, registreerida ei saa. Toetatud on 113 erinevat keelt, sealhulgas ka näiteks hiina keel.

Autor: Ardi Jürgens

Infotehnoloogia entusiast. Zone Media OÜ juhatuse liige.

3 mõtet “COM ja NET tippdomeenide IDN tugi Zone’s” kohta

 1. Täpsustan keele valimisel tehtavaid sisemisi kontrolle ja tingimusi:

  1. Domeeninimes olevad märgid peavad olema kõik ühes konkreetses Unicode tähestikus. Mitme tähestiku märke kokku ühte domeeninimesse sisestada ei saa.
  2. Kui valitud keel on üks alljärgnevatest, siis kontrollitakse et kõik domeeninimes olevad tähed oleksid selle keele tähestikust:

   AZE Azerbaijani, BEL Belarusian, BUL Bulgarian, CHI Chinese, GRE Greek, JPN Japanese, KOR Korean, KUR Kurdish, MAC Macedonian, MOL Moldavian, POL Polish, RUS Russian, SCC Serbian, SCR Croatian, SRP Serbian, UKR Ukranian

  3. Kui valitud keel EI OLE punktis 2 nimetatud listis, siis peavad domeeninimes olevad märgid olema esindatud ühes siin märgitud tähestikest.

  NB! Ühte tähestikku võib kasutada rohkem kui 1 keel. Näiteks ladina tähestikku (selle alamosi) kasutab peale Eesti keele ka Läti, Soome, Rootsi jne.

  Kui nüüd valitud keel ei ole punktis 2 nimetatud 16 keele hulgas, siis puudub tal IDN domeeni mõistes konkreetne seotud tähestik ning IDN domeeni mõistes võib ta olla suvalises punktis 3 nimetatud tähestikus (kuigi ainult ühes korraga).

  Lisalugemist

 2. IDN domeenide registreerimise juures võiks olla korduvalt puust ja punane hoiatus, et kõik e-posti tarkvarad ei toeta täpitähtedega domeene. Tean päris mitmeid arvutikaugemaid kasutajaid kes hurraaga omale täpitähtedega domeeni registreerisid ja pärast täpitähtedega domeeni e-posti aadresside väljareklaamimist avastasid et pooled kliendid nende uuele aadressile kirju saata ei saa.

Kommenteerimine on suletud