13+1 aastat hiljem

Riho Kurg
Jaga:

Antud blogipostitus on 124 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Sellest nädalast hakkas jooksma Zone Media 15. tegutsemisaasta. Ühe Interneti-ettevõtte jaoks on see enamvähem dinosauruseiga. Toona, 1999 aasta lõpus, oli huvitav aeg – dotcom ei olnud veel imelikult lõhnamas ja väga progressiivne oli ennustada, kas 2000 aasta saabumisel lähevad kõik arvutid katki või mitte. Oma server ja netiühendus olid siinmaal jätkuvalt luksuskaubad.

Aga jätaks kaugema ajaloo juubeliaasta teemaks ning vaataks tagasi möödunud kaheteistkümnele kuule.

IMG_14412012 aastal tegime ära suure ja olulise sammu teenuste taristu parendamisel – ehitasime enda poolt hallatud võrgukolmnurga ja ühendasime selle 4 sõltumatu välisühendusega. Nüüdseks on kogu tuumikvõrk viidud 10Gbps tehnoloogiale ja ka 2 välislinki 10Gbps peale uuendatud, nii saavad meie kliendid julgelt kvaliteetset sisu pakkuda ka Starmani 200 Mbit ja Elioni 100 Mbit koduühendustega. Järgmise sammudena on oodata nii majutuspindade laiendamist kui võrgukiiruste täiendavat kasvu. Kindlasti ei taha välistada ka serverite paigutamist Vanasse Euroopasse, kui Eesti andmekeskuste pakutavast väheks jääb.

Virtuaalserverite poolel tulid kevadel uued ja avaramate võimalustega paketid. Meie platformi lisandunud PHP ja MySQL uued versioonid parandasid samuti oluliselt olemasolevate klientide jõudlust.

Oluliseks tähiseks võrgutehnoloogia arenguteel oli kõigi meie hallatavate kodulehtede kättesaadavaks muutumine IPv6, ehk järgmise põlvkonna internetiprotokolli vahendusel. Meie Lääne-Euroopa koostööpartnerid kergitavad senimaani selle peale kulme.

Selle aasta plaanides oli suur osakaal ka tarkvaraarendusel.

Domeenide registreerimise platvormi lisandusid liidesed Läti ja Leedu tippdomeeniregistritega. Ametliku registripidajana saame lõpuks oma klientidele pakkuda võimalust ka lähinaabrite juures oma Interneti-olelust kiiresti ja mõistliku hinnaga registreerida. Kindlasti jätkame uute tippdomeenide lisamist, ilmselt juba järgmise aasta alguskuudel.

Integreerisime oma keskkonda täiesti uue veebipõhise failihalduse, asendamaks juba üle 10 aasta ustavalt teeninud webftp mugavama ja kaasaegsemaga. Veebiserveri sisu tuli halduskeskkonnas kasutajale vaid ühe kliki kaugusele.

Kevadel lisasime võimaluse automaatselt tellida erineva teenustasemega (SSL) turvasertifikaate. See võimalus on paljude poolt väga hästi vastu võetud. Kuna HTTP protokolli järgmine versioon võib tuua endaga kaasa vajaduse SSL ühendust vaikimisi kasutama hakata (http://slashdot.org/story/13/11/13/1938207/http-20-may-be-ssl-only), on see selgelt tulevikku vaatav teenus.

Isiklikult olen kõige rohkem rahul esimese RESTful API väljatuleku üle (https://help.zone.eu/index.php?/Knowledgebase/Article/View/220/0/datazone-restful-api). Olime juba mõnda aega kuklas tundnud, et me peame ka enda sisemisteks vajadusteks rohkem APIsid kasutama, aga alati on see jäänud pakilisemate teemade varju. Ootamatult aga tekkis ühel meie kliendil vajadus nimeserveri kirjete muutmise automatiseerimiseks ja nende jaoks tehtud proof-of-concept-i raamides on meil nüüd loodud ka koodibaas teiste võimaluste lisamiseks.

Palju toimus meil ka ettevõttes sisemiselt, alates uuele klienditeenindusplatvormile üleminekust ja lõpetades sisesuhtluse üleviimisega uuele tehnilise platvormile.

Mitmed tööd, millega lootsime selle aasta lõpuks ühele poole saada, on veel siiski veel “torus” sees ja ootavad peatset valla laskmist.

Vaadates meie praeguseid arendusplaane, sisaldub seal pea kõigis sõna “pilv”. Ja mitte sellepärast, et meile meeldivad moodsad väljendid, vaid et seda nõuavad meie kliendid. Usume, et lisaks suurtele ja tuntud lombitagustele pilveteenuse pakkujatele on eluõigus ka Euroopa ja Eesti tegijatel. Meil on omad tugevused, seda nii klienditeeninduse kui seadusruumi poolest. Meie usku kinnitavad mitmed kliendid, kes on teinud oma valiku just privaatsuse ja konfidentsiaalsuse kaalutlustel.

Seetõttu osaleme aktiivselt ka Eesti Infotehnoloogia- ja Telekommunikatsioonifirmade Liidu (ITL) pilveteenuste töörühmas, et edendada kogu selle sektori arengut nii Eestis kui toetada Euroopa Liidu initsiatiive.

Kokkuvõtteks. Tihti küsitakse, et mis on Zone tugevus? Sellele on vaid üks vastus, need on meie nutikad töötajad, kes kirglikult soovivad pakkuda kõige paremat teenust. Kui me seda kirge ja tahet hoiame ning soodustame, siis ei pea me eneseabiraamatust või Exceli valemi käest abi küsima, et senist arengut ka järgmisel aastal jätkata.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...