Uued ICANN reeglid tõid täiendavaid kohustusi registreerijatele

icann-logoHead uut aastat! Ja läheme kohe taas asja juurde…

Eelmise aasta juunis avalikustas ICANN uue registrilepingu (Registrar Accreditation Agreement www.icann.org/en/resources/registrars/raa/approved-with-specs-27jun13-en.htm#raa), mis muutis oluliselt seniste ICANN poolt akrediteeritud registripidajate ja ka domeeni registreerijate kohustusi.

Mitmed uue registrilepingu muudatused jõustusid 1. jaanuarist 2014.

Suurima muudatusena nõuab ICANN, domeeniruumi korrastamise eesmärgil, registripidajatelt domeeni registreerija kontaktandmete õigsuse kontrollimist. See tähendab, et peale geneerilise domeeni (COM, NET, ORG) vms registreerimist saavad registreerijad tulevikus e-kirja, milles palutakse kirjas oleva lingi avamisega kinnitada oma kontaktandmete õigsust.

Lingile tuleb klõpsata hiljemalt 15 päeva jooksul peale domeeni registreerimist. Kui seda ei tehta, siis domeen deaktiveeritakse. See tähendab, et domeen suunatakse meie partneri lehele. Enne domeeni deaktiveerimist saadetakse kliendile ka 3 täiendavat meeldetuletust.

Samasugune protseduur toimub ka geneeriliste domeenide kontaktandmete muutmisel.

Ühtlasi peavad ICANN akrediteeritud registripidajad ja nende edasimüüjad oma kasutustingimustes linkima ICANN poolt koostatud registreerijaid harivale lehele (http://www.icann.org/en/resources/registrars/registrant-rights/educational).

Samuti peavad registripidajad postitama oma lehele ICANN poolt väljastatud informatsiooni registreerija õiguste ja kohustuste kohta (http://www.icann.org/en/resources/registrars/registrant-rights/benefits)

Mõlemad on Zones leitavad meie Keskkasutajalepingu sektsioonid Domeeniteenuste eritingimused (https://www.zone.ee/et/contract/keskkasutajaleping/domeeniteenuste-eritingimused/).

Author: Ardi Jürgens

Infotehnoloogia entusiast. Zone Media OÜ juhatuse liige.