ZoneCloud osa II: 5 isiklikku ZoneCloudi kasutuslugu

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 120 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

logo_suur
ZoneCloud (https://zonecloud.ee) on Zone.ee poolt pakutav teenus, mis pakub eraisikutele ja ettevõtetele failide pilves säilitamise ja jagamise võimalust.

Hetkel on käimas teenuse privaatse beeta periood. Selle käigus on ZoneCloudi kasutamine võimalik kõigil, kelle e-posti aadress on seotud mõne Zone.ee või Planet.ee platvormi kasutava serveriteenusega.

ZoneCloudi (ZC) kasutamiseks sisene aadressilt https://zonecloud.ee oma virtuaalserverisse loodud e-posti aadressi ja selle salasõnaga.

Järgnevalt kirjeldan põgusalt, kuidas ise ZoneCloudi kasutanud olen.

1. Failide sünkroonimiseks erinevate arvutite vahel.

Tuleb pattu tunnistada, et mul on halb komme lisaks selleks ette nähtud pinnale teha tööd ka kodus – näiteks hilisõhtuti mõnd teksti kirjutades. Kuna ZoneCloud sünkroonib mu andmeid erinevate seadmete vahel, siis pruugib mul õhtul fail koduses arvutis salvestada ja hommikul saan jätkata selle muutmist oma töölaua tagant. Sel moel sündis ka käesolev blogipostitus.

2. Failide või kataloogide lingi abil avalikuks jagamiseks sõprade või kolleegidega.

Zones kasutame seda võimalust muuhulgas erinevates vestlustes piltide jagamiseks. Viimased võivad sõltuvalt vestluse kontekstist olla arendusmeeskonnaga jagatud ekraanilasud bugisest kasutajaliidesest, pilt adminnidele serveri konsooli paisatud “oopsist” või midagi erakordselt humoorikat, mis väärib kõigiga “sheerimist”.

Meie tegvjuht Riho on hetkel Saksamaal osa võtmas WorldHostingDays 2014 erialamessist ja teeb meile mahajääjatele ZoneCloudi vahendusel fotoreportaaži 🙂

ZoneCloudis faili avalik URL-iga jagamine.
ZoneCloudis faili avalik URL-iga jagamine.

3. Failide või kataloogide püsivaks jagamiseks kolleegidega, kes minuga virtuaalserverit jagavad

Oluline on teada, et neil, kellega faile jagada soovid, peab olema e-posti aadress sinuga samas domeenis. Nii sisestan Rihoga faili jagamiseks vastavasse lahtrisse tema e-posti aadressi. Kõikide kolleegidega faili jagamiseks sisestan sellesse lahtrisse lihtsalt meie domeeni zone.ee ja vastav grupp pakutakse mulle taaskord automaatselt välja.

ZoneCloudis faili jagamine konkreetse kolleegiga.
ZoneCloudis faili jagamine konkreetse kolleegiga.

Jagamisel on võimalik täpsustada ka failile või kataloogile antavad õigused, näiteks muutmise või edasijagamise õigus.
Zones kasutame seda erinevate dokumendite jagamiseks. Hetkel leian oma “Shared” kataloogist (kus on näha minuga jagatud failid) ühe esitluse märkmed ja ZoneCloud’i töölauaklientide testversioonid.

4. Failide varundamineks

Beetaperioodil, kui kettamaht on rangelt fikseeritud, võib failide varundamise võimalus ZoneCloudi tunduda mõttetu, aga kui ruumi on ühel hetkel rohkem, siis on see hea koht, kuhu panna koopia mõnede kriitiliste failide varukoopiast.

Miks ütlen koopia varukoopiast? Sest väidetavalt on koduse või töise arvuti failidest andmete varundamise parim tava allikandmetest kahe koopia omamine, üks kohapeal (kodus/tööjuures) ja teine pilves.

Muide. Kui sa oma andmeid lahtiselt pilve 100% ei usalda (isegi, kui see on käegakatsutavas kõrguses nagu ZoneCloud), siis see ei tähenda, et peaksid selle kasutamisele täiesti käega lööma. Võid pilve panna ka krüpteeritud konteineri oma andmetega.

Seda võimalust kasutavad mitmed rakendused vaikimisi oma andmefailide pilves sünkroonimisel (sealhulgas mitmed salasõnade säilitamiseks mõeldud programmid). Konteineri loomiseks saab kasutada näiteks TrueCrypt (http://www.truecrypt.org) nimelist tarkvara, aga võimalusi on selleks mitmeid. Ka OS X’iga kaasnev Disk Utility teeb krüpteeritud konteineri valmis paari nupuvajutusega.

5. Telefoni piltide varundamiseks

See viimane funktsionaalsus töötab hetkel küll ZoneCloudi Androidi kliendiga, aga on juba minu isiklik lemmik. Seda just tänu hiljutisele valusale kogemusele.

Nimelt oli mul komme teha veemõõtjatest ja elektrinäitudest pilte, et kogutud andmeid hiljem oma tabelarvutusprogrammi sisestada. Google serveritesse, kus need automaatselt Picasa või Google+ hambu sattuksid, ma oma pilte automaatselt saata ei tahtnud. Ja ühel hetkel oligi häda majas – andmekandja füüsiline rike ning hoolega kogutud lähteandmed olidki kadunud. Oma lohakus loomulikult, aga tänu ZoneCloudile enam nii ei juhtu 🙂

Need olid mõned personaalsed lood sellest, kuidas mina ZoneCloudi beeta perioodil juba kasutanud olen. Nutikaid võimalusi, mis veel proovimata või millest kirjutada tahaks, on aga veel.

Eelmine kord jäi kahetsusväärselt mainimata, kuidas ZoneCloudi bugisid raporteerida. Lähetage need palun aadressile beta@zonecloud.ee

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...