PHP põhiversiooni aegumine ja lisandumine Zones

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 104 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

php-versioon-aegub

Järgnevalt on mul plaanis kirjutada seeria kirjatükke PHP kasutamisest Zone platvormis. Alustan seda ülevaatega sellest, kuidas vanad PHP põhiversioonid aeguvad ja uusi kasutusele võetakse.

Miks on aegunud PHP põhiversioon halb? Lihtsustades, vana PHP jätab su veebilehe aeglasemaks ja ebaturvalisemaks, kui muu veeb – selle tulemusena pole kasutajad rahul, andmed on ohus ja saidi positsioon (muuhulgas otsimootorites) halveneb.

PHP põhiversiooni aegumine

Zone pakub oma klientidele kõiki aktiivselt toetatud PHP põhiversioone. Hetkel on need järgmised:

  • PHP 5.6
  • PHP 5.5
  • PHP 5.4

PHP arendajad toetavad iga uut põhiversiooni kolme aasta jooksul selle väljastamisest. Kaks aastat on tegu täieliku toega, viimasel aastal väljastatakse ainult kriitilisi turvaparandusi.

15. septembril 2015, lõpetavad PHP arendajad põhiversiooni 5.4 toetamise. Mis siis juhtub?

php-notify

Esmalt peatab Zone võimaluse aegunud versiooni uutes virtuaalserverites ja alamdomeenides kasutusele võtta.
Seejärel hakatakse “Minu Zone” keskkonnas kuvama seda kasutavate serverite omanikele hoiatust ja pakutakse võimalust PHP põhiversioon värskema vastu vahetada.

Kliendi poolt kasutatava PHP põhiversiooni vägisi muutmist üritame vältida, kuna suuremad muudatused võivad rakenduste tööd häirida. Selle operatsiooni peab klient ise ette võtma, koostöös oma veebimeistri või tarkvaraarendajaga. Kui seda ei tehta, siis tekib kliendil nö tehnoloogiline võlg, mis iga järgneva pealetuleva PHP põhiversiooniga aina kasvab.

OLULINE ERAND: Apache Module režiimis PHP ei ole kliendipõhiselt seadistatav. Selle põhiversiooni vahetamine toimub meie initsiatiivil – loomulikult saavad kliendid sellest eelnevalt teavitatud. Õnneks on selle režiimi kasutajad enamasti tehniliselt taiplikud ja suudavad ühilduvusprobleemid kiiresti lahendada, sest tegu ei ole PHP vaikerežiimiga – see on kliendi enda seadistatud ja nõudnud seega mingigi kompetentsi olemasolu.

Muret tekitab asjaolu, et väga paljud kliendid ei ole teadlikud, millist PHP põhiversiooni nad kasutavad. Nii on meil serverites seni jätkuvalt palju PHP 5.2 kasutajaid, hoolimata sellest, et PHP arendaja lõpetas selle toetamise viis (!) aastat tagasi. Kliendi jaoks on see risk, sest platvormi mõjutava kriitilise turvavea ilmnemisel tuleb see põhiversioon koheselt eemaldada ja asendada.

PHP põhiversiooni lisandumine

Uute PHP põhiversioonide kasutuselevõtt ei ole nii dramaatiline protsess, kui seda on vanade areenilt lahkumine.

Arendaja poolt väljastatud stabiilsed põhiversioonid lisab Zone oma serveritesse operatiivselt – enamasti juhtub see juba samal päeval.
Vaikeversiooniks saavad need ca 6 kuu möödumisel redaktsiooni väljastamise hetkest. Siis hakkavad uued virtuaalserverid ja alamdomeenid vaikimisi “ahjust tulema” värske PHP põhiversiooniga – eeldame et selleks ajaks on aktiivsed rakenduste arendajad jõudnud oma loomingu ära kohaldada.

Nagu eelpool juba mainitud, siis olemasolevate virtuaalserverite ja alamdomeenide versioone me vaikimisi ei puutu. Nendes on uue põhiversiooni kasutusele võtmine kliendi enda teha.

Tuletan meelde erandit: Apache Module režiimis rakendub uus PHP versioon Zone initsiatiivil ja kõikidele kasutajatele korraga.

Eraldi teemaks on loomulikult PHP beetaversioonid. Nende lisamine ja uuendamine toimub ad-hoc põhimõttel ja stabiilse põhiversiooni redaktsiooni ilmumisel asendatakse viimane beeta sellega. Peagi ongi oodata PHP 7. versiooni beetaversiooni lisandumist – see on meil hetkel veel arenduskeskkonnas testimisel.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...