CSI küber – kas keegi on mu serveris faile muutnud?

Peeter Marvet
Jaga:

Antud blogipostitus on 91 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Iga endast vähegi lugu pidav küber-kurikael muudab kohe peale tagaukse üles laadimist ära faili kuupäeva – ikka nii, et see sarnaneks ümbritsevate failide omaga. See lihtsalt muudetav ja vaikimisi kataloogi-sisu juures kuvatav aeg on Linuxis mtime.

Aga failisüsteemi läheb kirja veel ka tegeliku viimase muudatuse aeg ctime mille kirjutab sinna operatsioonisüsteemi kernel ehk kõige kunnim kood, selle aja muutmiseks tuleks kompileerida uus kernel või muuta serveris kella (ja sellisel puhul on failide kuupäeva probleem kõige väiksem mure).

Kui logida SSH abil serverisse ja lisada käsule ls veidi parameetreid, siis kuvab ta mtime asemel ctime aega:

petskratt$ ls -al wp-load.php 
-rw-r--r--@ 1 petskratt  staff  3316 Nov  5  2015 wp-load.php

petskratt$ ls -altc wp-load.php 
-rw-r--r--@ 1 petskratt  staff  3316 Apr  5 06:59 wp-load.php

Olgu lisatud, et ctime muutub mitte ainult faili, vaid ka näiteks õiguste muutumisel – ning iseenesest ei ole ctime ja mtime erinevus ega sarnasus põhjus muretsemiseks.

Kuidas aga leida kogu kataloogipuust üles potentsiaalselt probleemsed failid? Katsetasin nii- ja naapidi ning tundub, et muutmise kellaaja järgi grupeerides näeb päris kenasti ära faili-komplektid, mida koos on muudetud. Suuremad jupid on ilmselt tarkvara uuendus (siis muutub sageli ka readme-fail), väiksemad käsitöö:

what-has-changed

Päris raportit saad vaadata siit: http://pinkmark.miljonivaade.eu/ctimer_287x398o2z3.php, suuremad muutmised saab huvi korral lahti klõpsata. Hmm, kuulge, miks see footer.php seal muutub?

OLULINE MÄRKUS: Suvalisele külastajale kataloogipuu sisu kuvamine ära-arvatava nimega skripti poolt on väga halb mõte – sellepärast tuleks skriptile kindlasti mingi suffiks lisada nagu näites… aga olete teretulnud pakkuma ka paremat & kasutajasõbralikku ligipääsu piiramist (lihtsalt parool faili kirja?).

Proovi ise, soovita parandusi. Esimesele kes selle abil (varem puhtaks peetud veebist) pahalase leiab – saab osaks võimalus mulle pizza välja teha 🙂

Skripti leiab siit: https://github.com/zone-eu/ctimer

Kommentaarid

2 kommentaari
  • Tere 🙂

    Võiksite, kui juba teinud pole, mingi algajatele serverihaldajatele mõeldud postituse, kuhu panete kirja punkti haaval kõik selle, mida tuleb teha/vältida, et lehe turvalisus oleks hea.

    • Saab olema 🙂 Ma eelmine nädal tegin just ühe ettekande sellest, vormistan peagi checklistiks. Kui tahad testida / tagasisidet anda, siis saada mulle kiri peeter@zone.ee (või kui kommenteerimisel kasutatud epost on reaalne, siis võin sinna kah teavituse saata).

      Mõistagi võivad teised huvilised kah kirjutada 🙂 Ja kui huvi, siis võime ka meetup’i teha – peaasi, et kõik veebimeistrid suudaksid oma (ja meie) kliente võimalikult profilt toetada.

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...