Mis juhtub nende klientidega, kes spämmi saadavad?

Peeter Marvet
Jaga:

Virtuaalserver tundub olema üks lihtsalt võrreldav teenus – igal pakkujal on tabelis hind ja mingid gigabaidid, paned need ritta ja tulemus käes.

Tegelikult kuulub aga teenusesse hulk asju, mida tabelis atraktiivselt lahti ei seleta. Näiteks see, kuidas me hoiame oma servereid puhtana nii spämmeritest kui muust probleeme tekitavast – vajadusel loobudes mõnest kliendist, et teistele paremat teenust pakkuda.

Tänane hommik algas näiteks sellise kirjaga:

spamhaus-epost

Ehk siis üks meie serveritest sattus musta nimekirja, kuna viidatud domeeni/veebi/virtuaalserveri omaniku nimel saadeti spämmi. Ja nimekirjast välja pääsemiseks tuleb meil täpselt selgitada, kuidas probleem lahendatud sai. Senikaua võib olla probleeme kõigist selles serveris majutatud veebidest saadetava postiga – see satub spämmikausta. Mida kiiremini ja resoluutsemalt me sellistele kirjadele reageerime, seda kiiremini saame listist välja.

Sageli on tegemist lihtsalt teadmatusega – kui kuulatakse siis harime, kui küsitaks aitame veebi pahavarast puhastada ja turvata. Ja kui keegi spämmi-agentuuri reklaami õnge on läinud – laseme esimesel korral digiallkirjastada no-spam deklaratsiooni selle kohta, et ta on kehtiva regulatsiooni ja hea tavaga tutvunud, oma eksimusest aru saanud ja lubab edaspidi viks ja viisakas olla:

Kinnitus
e-posti saatmise reeglitega nõustumise kohta

Käesolevaga kinnitan, et olen teadlik ja järgin e-posti saatmisel Euroopa Liidu direktiive, Eesti Vabariigi seadusi ja Andmekaitse inspektsiooni juhist “Elektrooniliste kontaktandmete kasutamine otseturustuses” (vt Lisa 1), Zone Media OÜ Serveriteenuste üldtingimustes sätestatut ning internetikasutuse head tava.

Mõistan, et ükski ostetud, renditud, veebide skaneerimise kaudu kogutud või mistahes muul viisil peale kasutaja selgesõnalise nõustumise saadud list ei ole lubatud.

[ Täistekst, lisa seaduse-viidetega ja allalaetavad versioonid leiab lehelt No-spam deklaratsioon ]

Vahel aga allkiri ei aita – sellise kliendi tunneb ära sellest, et tema ise või tema poolt kasutatav spämmi-firma hakkab käima välja põhjuseid, miks nende saadetav ei ole spämm:

  • “aga see ei ole ju saadetud teie serverist, ärge muretsege”
  • “me saatsime mobiiltelefoni IP pealt, ärge muretsege”
  • “nende kirjade saatja aadressiks on hoopis üks gmaili konto, ärge muretsege”
  • “me võtsime nüüd kirjast veebiserveri aadressi maha, ärge muretsege”

Kuna meil puudub absoluutselt igasugune soov muretseda – ja me tahame, et oma e-posti kohalejõudmise pärast ei peaks muretsema ka meie head kliendid – siis saab sellise leelo peale olla vaid üks lühike vastus:

Sulgeme Teie virtuaalserveri korduva spämmi saatmise tõttu. Hetkel takistate Te meil teenuse pakkumist teistele klientidele ja rikute sellega lepingut.

Näeksime meeleldi, kui leiaksite ka oma domeenide jaoks lähemal ajal mõne teise registripidaja.

Sõltumata kasutatud trikkidest leiavad Spamhaus jt suurema vaevata üles selle, kelle nimel spämmi saadetakse, ja panevad süümepiinadeta blacklisti vastav serveri IP – kui aga teenusepakkuja oma majas korda ei suuda luua, siis vajadusel ka suurema hulga IP-aadresse.

Kas see piirab kellegi sõna- või ettevõtlusvabadust? Me kontrollime saabunud raportite paikapidavust ja kui vaja, siis seisame õiguse ja vabaduse eest. Kui aga tegemist on tõesti spämmeriga – siis on tal võimalik kasutada põhiõigust leida küberruumi hämaratest nurkadest teenusepakkuja, kes ei pea enam muretsema, sest ta juba on blacklistis (ja küllap teda teatakse nimeliselt). Korduva rikkumise korral tuleb uuele teenusepakkujale abuse-teavitus ka ilma uut spämmikampaaniat alustamata – “teie juurde saabus see-ja-see, siin on nimekiri põhjustest miks ta kolis”.

Tänase blogipostituse, põhiõiguste kaitse ja puhtama tunde toob teieni ex-klient serverist SN23, kes allkirjastas deklaratsiooni ja jätkas tuntud spämmi-teenuse kasutamist – mõistagi palume vabandust kõigilt neilt, kes temaga sama virtuaalset ruumi jagama sattusid.

spamhaus-report

ps. See pildil olev udutamine on lihtsalt selleks, et vältida keskendumist ühele ettevõttele – teades meie serverite IPsid võib igaüks SBList järgi uurida, kes parasjagu pahanduse majja tõi. Jätaks meelde parem selle No-spam deklaratsiooni ja aitaks sõpradele/äripartneritel inetut jama vältida.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...