UUS! Soome .fi domeenid Eesti ettevõtetele ja eraisikutele

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 90 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Landscape of Saimaa lake from above, Finland

Meil on hea uudis edasipürgivatele Eesti ettevõtjatele, kes tegutsevad Soome turul või plaanivad tulevikus sellele siseneda. 5. septembrist hakkavad Soomes kehtima uued .fi domeenireeglid, mis võimaldavad .fi domeene registreerida ka Eesti ettevõtetel ning eraisikutel.

Seetõttu tasub ettevõtjatel võtta hetk ja panna kahele olulisele küsimusele vastamiseks pea tööle :

  • Kas mõni oluline ärinimi, kaubamärk või tunnus vajaks Soome turul kaitsmist?
  • Kas .fi domeeni kasutuselevõtt looks uusi kasvuvõimalusi?

Kui vastus emmale-kummale küsimusele oli jaatav, siis tasub kindlasti valmistuda Soome tippdomeenis oma domeeni registreerimiseks.

Nendele, kes arvavad seejuures, et pähe tulnud nimele on suurem tung, oleme loonud spetsiaalse lahenduse, mis võimaldab oma taotluse ette valmistada, tasuda ja meie juures järjekorda panna juba enne 5. septembrit.

logo_fi

.fi domeeni eeltaotluse saab esitada aadressil: https://zone.ee/fi-2016

 

Sellised eeltaotlused saadame maksete laekumise kronoloogilises järjekorras Soome registrisse kohe, kui selleks 5. septembril võimalus avaneb.

Seni on põhjanaabrite seadusandlus võimaldanud .fi-lõpulisi domeene registreerida ainult Soomes registreeritud ettevõtjatel või kodakondsust omavatel isikutel.

Kuid sellele vaatamata on Soome tippdomeen olnud äärmiselt atraktiivne ja tänaseks on selles registreeritud ligi 400 000 domeeni. Ennustan, et järgmise viie aasta perspektiivis see arv tõenäoliselt mitmekordistub.

Minu oletus põhineb asjaolul, et rahvuslikul tippdomeenil on Soome lahe põhjakaldal ja üldse maailmas äärmiselt hea reputatsioon ning soomlased eelistavad seetõttu netis just oma maatunnust kandvaid veebisaite.

Sellest, et soomlased eelistavad partnerina .fi-lõpulist domeeni omavat ettevõtet, kõneleb ilmekalt ka fakt, et tegu on riigiga, kus Euroopa Liidu tippdomeen omab väga väikest turuosa.

See, kui oluline on Soome turg Eesti jaoks, on selge siililegi. Soome on meie üks suurimaid kaubanduspartnereid – 2015. aastal oli meie riikide vahelise kaubavahetuse käive 3,9 miljardit eurot ja eksport Eestist moodustas sellest tervelt 1,9 miljardit.

Eesti eksport 2015

Nii mõjutab Soome tippdomeeni reform kindlasti väga paljusid Eesti ettevõtteid ja .fi-lõpuline aadress avab loodetavasti paljudele neist uusi uksi.

Kuna eeltaotluste puhul on võimalus, et hoolimata meie pingutustest jõuab mõne teise registreerija taotlus ette, siis jätkame ka seekord poliitikaga, et tellimuse vastuvõtmise eest eraldi raha ei küsita ning ebaõnnestunud tellimuse eest tagastatakse raha automaatselt täies mahus kasutaja Zone kontole ja soovi korral sealt tagasi pangakontole.

Tippdomeeni reform puudutab ka juba registreeritud Soome domeenide omanikke, nende uutest kohustustest ja võimalustest saab ülevaate viidatud blogipostituses.

alertTähelepanu! Kaitstud kaubamärgi nimelise domeeni omandamine edasimüümise eesmärgil jääb reeglina lühikeseks rõõmuks ja võib tuua endaga kaasa märkimisväärsed kohtukulud!

Lisa: 7.09.2016 vabastab Soome tippdomeeni register reserveeringust ka portsu selliseid domeene, mille registreerimine on seni seaduse alusel olnud keelatud. 7. kuupäevaks me eeltellimisi vastu ei võta, kuna ametlik vabastatavate domeenide nimekiri ei ole avalik, mistõttu me ei saaks neid tellimusi teistest eristada.

Tuletan veeldkord meelde, et .fi domeeni eeltaotluse saab esitada aadressil: https://zone.ee/fi-2016

Kommentaarid

4 kommentaari
  • Zone süsteem vastab: “.fi domeeninimi peab olema vähemalt 3 märki pikk!” Samas Soome ajakirjandus kajab hetkel laialdaselt võimalust nüüd registeerida kahe märgiga domeene, isegi selliseid, mis on mingiöl põhjusel olnud varem keelatud.

    Ajaleht Kaleva: http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/viraston-sopimattomien-sanojen-lista-roskakoriin-loukkaavat-nettiosoitteet-vapautuvat/737695/ annab näiteid: “Esimerkiksi iltapäivälehtiä kiinnostaa taatusti hankkia is.fi ja il.fi -osoitteet. Samoin eräs elintarvikeyhtiö on taatusti tietoinen, että tarjolla olisi ensimmäistä kertaa osoite hk.fi.”

    Kas saan registreerida taolisi ka Zone kaudu? Või on võimalik ainult Soome firma kaudu?

    • Meie ei võimalda _praegu_ kahetähelistele domeenidele taotlust esitada, kuna nendega seoses valitseb Soome lahe põhjakaldal paras segadus. Nimelt on näiliselt vabad kahetähelised domeenid tegelikult kantud Soomes nö “musta nimekirja”, milles olevate domeenide registreerimist enne reformi ei võimaldatud.

      Need domeenid pidid registreerimiseks vabanema 7. septembril, aga kuna registrisüsteem oli üle koormatud ning sellest avastati parandamist vajavaid vigu, siis lükati nende vabastamine edasi 12. septembri hommikule.

      Lisaprobleem on sellest, et Soome tippdomeeni WHOIS teenus, mis enne reformi suutis kuvada musta nimekirja kantud domeenide kohta vastavat staatust, ütleb hetkel nende kohta, et need on vabad. Viestintävirasto kodulehel olev otsing näitab küll, et need on kinni, aga enamus inimesi kasutab WHOIS-i.

      Tulemuseks on see, et registripidajana uppusime me 2 täheliste domeenide tellimustesse, mida meil ei ole võimalik täita, kuna need domeenid ei ole reaalselt vabad – samas registreerijad näevad WHOIS teenuses, et need on vabad. Pahandust kui palju.

      Seetõttu võtsime vastu otsuse, et võimaldame 2 täheliste domeenide registreerimist hetkest, mil need reaalselt vabanevad, ehk siis tänase päeva seisuga 12. septembrist kell 10.00.

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...