PHP 7.1 Apache moodulis – ja serverites vaikeversioonina

Peeter Marvet
Jaga:

Kätte on jõudnud aeg teha korraline PHP vaikeversiooni uuendamine, sest 1. juunil 2017 saab täis 6 kuud PHP 7.1 reliisist. Muudatus puudutab peamiselt uusi tellitavaid Virtuaalservereid ja neid, kes on valinud PHP režiimiks Apache mooduli ehk SAPI (kogu meie serveripargi peale on neid alla 200) – aga ka neid, kes käsurealt, cron’is või skriptis kasutavad vaikeversiooni.

Kuna erinevused PHP 7.0 ja 7.1 vahel ei ole suured (vt Migrating from PHP 7.0.x to PHP 7.1.x) siis eeldame, et üleminek läheb veel sujuvamalt kui mullune 5.6 -> 7.0 vahetus.

Aga olgu siinkohal ära toodud ka kõik muutused – ning võimalused vajadusel vanemat versiooni pruukida.

Uutel Virtuaalserveritel vaikimisi PHP FastCGI 7.1

Iganenud versioonidele toe pakkumine on meie jaoks tõsine väljakutse – seega on oluline saada vähemalt uued kasutajad võimalikult värskele versioonile.

See võib olla probleemiks vaid väga eakate ent endiselt uute saitide tegemisel kasutusel olevate rakenduste nt Magento 1.9.x paigaldamisel – aga ka nende puhul soovitame kasutada saadaolevaid tööriistu ja kulutada veidi aega üleminekuks PHP 7 peale, sest viimase 5.x PHP versiooni ehk 5.6 tugi lõppes 19.01.2017 (kriitilised turvapaigad kuni 2018 lõpuni – vt Supported versions).

SAPI ehk Apache Module režiimis PHP

Vaikimisi on Virtuaalserveri (või selle alamdomeeni) seadetes kasutusel FastCGI režiim mis võimaldab kasutajatel ise versiooni valida – kui aga oled selle muutnud Apache Module’iks, vahetub selle versioon 1. juunil 7.1’ks.

Ühilduvusprobleemide ilmnemisel on võimalik minna sobiliku versiooni FastCGI peale – aga arvestada tuleks erinevate failiõigustega. Kõik Apache mooduli poolt lisatud pildid, cache jms on mõistagi loodud veebiserveri kasutaja õigustes ja neile ei pruugi kirjutamisõigustes ligi pääseda ei FastCGI režiimis kood ega kasutaja FTPga. Õiguste muutmist saab vajadusel adminnidelt küsida kirjutades info@zone.ee

Shellis vaikimis käivitatav PHP

Käsuga which php on näha, et käivitatakse /opt/zone/bin/php mis sümbollingib edasi vaikeversioonile, edaspidi on selleks php71-cli. Soovides mingil põhjusel käivitada varasemat versiooni saab seda teha nt /opt/zone/bin/php70-cli abil.

/usr/bin/env php kasutavad skriptid

Levinud viis käivitada skript kasutaja keskkonna-muutujate kontekstis on /usr/bin/env php – näiteks hakkab Composer pihta nii:

Sisuliselt ei tee see muud, kui käivitab esimese rajas (path’is) ettejuhtuva PHP… milleks edaspidi on 7.1. Composer on selle üle kindlasti rõõmus.

Aga sama meetodit kasutab ka … näiteks ametlikult ilma 7.1 toeta Magento 2.0.x käsurea-utiliit bin/magento, mille abil on realiseeritud muuhulgas cron-tööde jooksutamine… miska soovitaks soojalt kaaluda uuendamist Magento 2.1.x peale. Või olla muutusest teadlik, juhul kui peaks mingeid anomaaliaid ilmnema.

Äärmärkus, lisatud 02.06: ilmneb, et ka Magneto 2.1 ei toeta PHP 7.1 – küll aga on devdoc’is olnud vigane väide nagu toetaks. Tx Sander Vallaots selle probleemi otsa komistamast, vigadega maadelmast ja teavitamast. Lahenduseks on alltoodud “ln -s …”.

Kui aga hädasti on vaja vanemat versiooni püsikasutada – siis kuna rajas on esikohal kasutaja kodukataloogi ~/bin  (/data0x/virtxxxxx/bin) saab igaüks sinna tekitada endale sobiliku sümbollingi, näiteks versioonile 5.6:

ln -s /opt/zone/bin/php56-cli ~/bin/php

Kontrollimiseks võib korraks shellist välja-ja-sisse logida nign teha php -v veendumaks, et nüüd käivitud 7.0.15 (või uuem).

Aga see kohandus tasuks endale keemilise pliiatsiga otsaette kirjutada, sest muidu mõtleb tuleviku-mina ennast kringliks. Või siis meie klienditugi.

Cron-töödes käivitatav PHP

Seadistades veebiliidesest süsteemse cron’i saab kasutada muutujaid:

[[$PHP]] viitab jällegi serveri vaike-versioonile, aga vajadusel võib määrata endale sobiva, nt [[$PHP56]].

Paraku ei ole sellest abi, kui PHP käivitamine toimub läbi shelliskripti – minul on kombeks nii teha WordPressi uuendusi WP-CLI abil, aga ka Magento 1.9.x puhul (jälle see Magento!) on rangelt soovituslik viis käivitada mitte cron.php vaid cron.sh – mis siis käivitab 2 cron.php’d *.

Selles olukorras versiooni jõustamiseks saab abi samast sümbollingi nipist mis ülevalpool juba kirjeldatud – tõsi, tuleb tunnistada, et ~/bin ei olnud meil kuni eilseni cron’i puhul kasutatavas rajas, nüüd aga on (ja cron-tööd käivituvad nüüd ~/tmp all, tagamaks nende > väljundi sattumise kohta, kus kasutajal on kirjutamisõigus).

* “Aga mis juhtub siis, kui käivitada cron.php?” – “Siis, mu noor sõber, tõmmatakse shell_exec() abil käimacron.sh ja see käivitab 2 cron.php’d.”

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...