Oluline info PHP pärandvara kohta

Ardi Jürgens
Jaga:

Aasta 2019 tõi paljude jaoks endaga kaasa ebameeldiva üllatuse, 1. jaanuari seisuga muutusid pärandvaraks (“legacy”) kaks seni väga populaarset PHP versiooni 5.6 ja 7.0, mis enam arendajalt turvauuendusi ei saa.

Pärandvara kasutamine toob endaga kaasa riske, kuna see ei käi kaasas heade tavade ja praktikatega ning võib läbi paljastatud, kuid parandamata turvanõrkuste omandada ründajate kätes vaenuliku funktsiooni, pakkudes tagauksi seda kasutavatesse süsteemidesse.

Pärandvaraks muutunud tarkvaral on loomulikult muidki puuduseid kaasaegse tarkvaraga võrreldes, mida ilmestab juuresolev illustratsioon.

PHP versioone toetatakse arendaja poolt aktiivselt kaks aastat, misjärel pakutakse aasta jagu neile veel turvauuendusi.

Käesoleva aasta seisuga on arendajate poolt turvauuendustega toetatud kolm PHP versiooni:

  • 7.1 (kuni 1.12.2019)
  • 7.2 (kuni 30.11.2020)
  • 7.3 (kuni 6.12.2021).

Vanemate PHP versioonide kasutajad peaksid need vahetama mõne ülal nimetatud versiooni vastu.

Lugejale võib siinkohal tunduda, et ta ei kuule vajadusest kasutusel olevat PHP versiooni vahetada esimest korda, mis on ilmselt tõsi. Kuid sarnaselt paljudele teistele riskide maandamise vajadusest jutlustavatele epistlitele, mis räägivad näiteks vajadusest hoida piirkiirust, paigaldada suitsuandur või vahetada õigeaegselt välja talverehvid, kipuvad paljud seda sõnumit ignoreerima.

Seda ei maksa siiski teha, sest uuenenud pole mitte ainult PHP versioonid, vaid ka küberruum, kus neid rakendatakse. Hiiglaslike hüpetega arenevad nii tehnoloogilised platvormid kui ka ühiskond. Mis toob mind kahe olulise tõdemuseni:

  • esiteks, päris vanu PHP versioone ei ole Zonel peagi võimalik enam töökindlalt pakkuda, isegi kui kasutaja on valmis selleks võtma teatud turvariske nagu seni, põhjuseks on asjaolu, et teegid mida vanemad PHP versioonid vajavad kaovad järjest ajalukku;
  • teiseks, küberruumi reguleerivad üha rangemad ja spetsiifilisemad õigusaktid, mis otsesõnu nõuavad infosüsteemide omanikelt teadaolevate infoturberiskide maandamist – Euroopa Liidu tasandil on kehtestatud isikuandmete kaitse üldmäärus, kohalikul tasandil on vastu võetud küberturvalisuse seadus, peagi hakkab ilmselt kehtima e-Privaatsuse direktiiv, kuigi konkreetseid vahendeid nagu PHP nendes loomulikult ei mainita, rikub teadaolevate nõrkustega tarkvara kasutamine seaduste mõtet ja nende nõudmistele mittevastamine võib tõsisema intsidendi korral endaga kaasa tuua reaalsed, märkimisväärsed sanktsioonid.

Seega, hoiatan ette. Zone kaotab oma järgmise põlvkonna serveriplatvormist juba väga aegunud (ilmselt <= 5.5) PHP versioonide toe ära. Üleminek uuele platvormile hakkab meil juba aprillis, mil hakkame ise järgemööda võtma ühendust nende klientidega, keda see puudutab.

Lisaks võib juhtuda, et mõne tehnoloogiliselt toetatud, kuid tootja poolt juba hüljatud PHP versioonid (ilmselt <=7.0) peame määratlema pärandtarkvarana, mille teenindamisele tuleb kehtestada täiendav teenustasu, et senisest jõulisemalt suunata kliente kasutama turvalisemat, kiiremat ja efektiivsemat tarkvara; ning kompenseerida Zonele pärandtarkvara toetamisega seotud reaalsed kulud ja riskid.

Tööd saab olema paljudel. Täna kasutab veel sadu Zone kliente peagi 20 aastaseks saavat PHP 4. põhiversiooni. Turvaparandusi ei ole selle alamversioonidele välja lastud juba üle 10 aasta (sic!).

Hullem lugu on PHP 5. põhiversiooniga, mis lasti välja 2004. aastal. Selle populaarsed alamversioonid 5.2, 5.4 ja 5.6 muutusid pärandvaraks vastavalt 2011, 2015 ja 2018. Nende versioonide kasutajaid on kahjuks jätkuvalt tuhandeid.

Ülalnimetatud olukord ei ole kuidagi tekkinud Zone osavõtmatusest, oleme järjepidevalt teinud kõik uuemate PHP versioonide populariseerimiseks:

  • uued versioonid on muutunud klientidele kättesaadavaks kohe, kui nad on arendaja poolt välja lastud;
  • oleme tutvustanud oma blogis laiemale üldusele uute PHP versioonide peamiseid eeliseid;
  • avaldame serveriteenuste haldusliideses järjepidevalt meeldetuletusi klientidele, kes kasutavad PHP vanemaid versioone;
  • keelasime uutel klientidel vanemate PHP versioonide kasutuselevõtu;
  • keelasime PHP versiooni vahetajatel tagasipöördumise vanematele versioonidele;
  • oleme teostanud oma serverites löök-inventuure, mille käigus oleme PHP sätted kaasaegsemate vastu ära vahetanud nendel alam- ja põhidomeenidel, kus PHP-d parasjagu reaalselt ei kasutata;
  • jne.

Kõigel sellel on olnud mõju, kuid kahjuks mitte piisavalt suur ja see mis meid siia toonud, kahjuks edasi meid enam ei vii.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...