Zone kroonika: 2018

Ardi Jürgens
Jaga:

 

GDPR

Aasta esimeses pooles panustasime jõuliselt isikuandmete kaitse üldmäärusega seotud teavitustegevusse ja klientidele sellega ühilduva teenuskeskkonna loomisesse, mis tõi endaga kaasa muutusi kogu organisatsiooni üleselt. Muuhulgas juurutati täiendatud infoturbepoliitika ja kohandati kliendilepinguid.

Peeter, kes Zone andmekaitsespetsialistina omandas ka Andmekaitse Inspektsiooni poolt tunnustatud kvalifikatsioonitunnistuse Tallinna Ülikoolist, käis selle valdkonna evangelistina jagamas oma tarkusi mitmetel erialaüritustel ning jagas oma teadmisi ka siin blogis.

Tema töö tulemusena valmis meie veebi jaoks ka ülevaatlik infokogum, mis annab põhjaliku ülevaate nii Zone kui ka meie klientide õigustest ja kohustustest andmekaitse üldmääruse kontekstis ning infoturbest Zones üldiselt: https://www.zone.ee/et/lepingud/isikuandmete-kaitse-gdpr/.

Domeenindus

Hea meel on tõdeda, et domeeninduses kujunes 2018. aasta positiivselt stabiilseks ja möödunud aastate eufooriale järgnenud depressioon sai läbi. Eesti tippdomeenis registreeritud domeenide arv on tõusuteel ja meie turuosa on võrreldes eelmise aastaga samuti veelkord kasvanud.

Zone poolt teenindavate domeenide arv läheneb vääramatu järjekindlusega kuuekohalisele arvule. Globaalses mõõtkavas vähetähtis number, kuid meile südamelähedane.

Erakordselt hea aasta oli .EU tippdomeenil, mille registreerimiste arv tegi Zones eelmisel aastal ühe oma kõigi aegade tipptulemustest.

Kahjuks varjutab seda Brexit-i ümber toimuv. Olen ka varem viidanud sellele, et poliitika ja interneti segamisel tekkival kokteilil on tihti paha lõhn juures – kahjuks leidis see tõdemus taas kinnitust. Nimelt viibutab (vastupidiselt meie ootustele) Euroopa Komisjon jätkuvalt Suurbritannia kodanikest .EU registreerijate suunal ähvardusega hakata domeene registreerijatelt ära võtma, mis võiks kõige halvema stsenaariumi kohaselt juhtuda juba 30. mail käesoleval aastal. Plaanime omalt osalt juba lähiajal võtta ühendust nende klientidega, keda Euroopa Komisjoni otsus puudutaks, et pakkuda neile omapoolset abi.

Eesti tippdomeenis suuri mullistusi ei toimunud, mis on väga positiivne. Domeenidega spekuleerimisele leevendust lubav oksjonikeskkond, mille arendamisel arvestati tänuväärselt palju ka registripidajate arvamusega, pidi küll esialgse kava kohaselt aasta lõpuks valmima, aga kuna testiperioodi otsustati pikendada, siis käivitub see alles alanud kevadel.

IT

IT valdkonna tehnikutel, arhitektidel ja programeerijatel oli Zones möödunud aasta tegevusterohke.

Üks suurimaid edasiminekuid oli uue, unikaalse e-posti platvormi juurutamine, mis on eelmisega võrreldes palju kiirem, turvalisem ja võimalusterohkem. Platvormi südameks sai Andrise eestvedamisel loodud e-posti server Wildduck. Eelnevalt uurisime põhjalikult turul saadaolevaid vabasid ja kommertstingimustel pakutavaid e-posti lahendusi, nende positiivseid ning negatiivseid külgi, kuid jõudsime lõpuks siiski äratundmisele, et maailmatasemel e-posti teenusepakkujate, nagu Google ja Microsoft, teenustega konkureerimine ei ole innovatsiooniriski võtmiseta lihtsalt võimalik. (Soovitan lisalugemisena Andrise blogiposti “Kuuldused e-posti surmast on jätkuvalt liialdatud”).

Loodetavasti saan sellele platvormile ehitatud uutest teenustest ja lisavõimalustest juba peagi siin rohkem kirjutada.

Uuest e-posti platvormist sai ühtlasi meie esimene teenus, mille vundamendiks on uus versioon Zone sisekasutuseks loodud Linuxi distributsioonist ZoneOS. Uue distro arenduse inspiratsiooniks oli CoreOS, mis omakorda põlvneb Gentoo Linuxist ja Google arendatavast Chrome OS operatsioonisüsteemist.

Uus distributsioon on optimeeritud serveriteenuste jaoks, pakkudes meile ühtaegu nii stabiilsust kui ka agiilsust, mis on vajalik selleks, et senisest tempokamalt reageerida muutuvatele kliendinõudmistele ja püsida kaasas tehnoloogiamaailma üha kiireneva tempoga.

Eelmise aasta lõpuks jõudis see distro meie MariaDB SQL serverite teenindusse ja tänaseks baseeruvad sellel juba meie uued Virtuaalservereid teenindavad veebiserverid ning Nutikad Privaatserverid.

Muude tegemiste hulgas uuendasime oluliselt oma populaarseimat veebimajutusteenust Virtuaalserver teenindavat serveriparki ja andsime sellega (Peetri mõõtmiste järgi) klientidele vähemalt 65% võrra vunki juurde, ilma et sellega oleks kaasnenud neile mingeid täiendavaid kulusid või ebamugavusi. Meie andmesidearhitektid paigaldasid hulgaliselt uut riistvara ja juurutasid oma haldusalas uusi vahendeid ja meetodeid. Algas üleminek uuele teenuste monitooringuplatvormile, et saada ja jagada teenuste kohta veel täpsemat infot. Nagu ikka periooditi juhtub, laiendasime oma majutuspinda.

Meie teenuste köögipoolel keeb ja podiseb kogu aeg.

Meil oli rõõm tervitada selle “supipoti” ääres ka hulgaliselt uusi “kokkasid”, nimelt liitus meiega rekordarv uusi töötajaid. Oli hea meel tervitada Atsi, Kristjanit, Sulevit, Gustavit, Martinit, Georgi, Erkit, Tanelit ja Lemmet!

Logo

Ja lõpetuseks tasub ehk mainida, et tänu Peetri eestvedamisele sai Zone 20. tegutsemisaastaks värskema ja dünaamilisema väljanägemise meie logo, mis nüüd näeb välja selline:

 

Kommentaarid

1 kommentaar

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...