Pealesunnitud kaugtöö ja sina

Ardi Jürgens
Jaga:

Ma ei pea end kaugtöö eksperdiks ega ole selle suur evangelist, kuid üle 20 aasta üldist töökogemust IT valdkonnas annab mulle häbematuse üht-teist selle kohta kirjutada. Ka Zone sündis kunagi hajusa seltskonna baasil, kes esmakordselt said kokku internetiavarustes ja ei omanud tükk aega kontoripinda, kus koos toimetada.

Hea uudis

Esmalt on mul sulle mõned head uudised.

See periood võib olla sinu jaoks produktiivseim aeg sel aastal, sest oled just saanud oma aja peremeheks. Deodoranditööstusega vaenujalal olev ülemus ja energiavampiirist kolleeg, kel komme su töölaua kõrval materialiseeruda (mea culpa!), on äkitselt jäänud turvalisse kaugusesse ning ei pressi end ootamatult sinu privaatruumi sisse.

Kui oled introvert, kes tunneb et jääb kontoris muidu nähtamatuks, siis võitsid just lotoga! Kaugtöö puhul on kõigi hääled võrdsed ning üle kontori kaagutaval neiul/noormehel kõrvallauast tuleb lõpuks samuti oma pea tööle panna.

Oled just võitnud rohkem aega mõtlemiseks ja otsustamiseks: inimestevaheline suhtlemine toimub kaugtöö korral peamiselt asünkroonselt – elektronposti või sõnumside vahendusel – ja see annab sulle võimaluse lihvida oma panust senisest veel kvaliteetsemaks.

Õnnesärgi on selga saanud ka need, kes pidid tööle jõudmiseks teistest tund varem ärkama ja selle aja ummikutes veetma. Kasutage võimalust, ärgake hiljem, ostke kokkuhoitud raha eest senisest paremat kohvi ja lubage endale Netflixi tellimus.

Keskkonnsõbralikkuse osas teenisime kõik niipalju karmapunkte juurde, et Greta nime nähes ei pea enam kellelgi vererõhk tõusma!

Halb uudis

Halb uudis on see, et see võib olla sinu kõige vähemproduktiivsem aeg sel aastal, sest oled just saanud oma aja peremeheks. Kui oled sõltunud mikromanageerijast ülemusest, siis nüüd pead ise oma prioriteete seadma ja tööd korraldama palju autonoomsemalt. Kui sul on kalduvus prokrastineerimisele, siis ootavad sind ees rasked ajad. Usu mind, tean millest räägin.

Samuti on paljud meist ootamatult sunnitud aegruumi, mis peaks olema tööle pühendatud, jagama abikaasa/elukaaslase, laste, kassside ja koertega, kes kõik soovivad kasutada võimalust osa sellest endale napsata.

Kuidas kaugtööks valmistuda

Võimalusel loo kodus nurgakene, mis on pühendatud töötegemisele, see muudab edasise palju lihtsamaks. Sinna siirdudes oled tööl ja sealt tõustes oled taas vaba tegelema muude asjadega. Need, kel on luksus selleks valida suletava uksega tuba, on õnnega koos – leppige vajadusel abikaasaga kokku, et viskate kulli ja kirja selle üle, kes seda kasutada saab. Mina jäin sellega hiljaks.

Kehtestage oma pereliikmetega mingid tööajal kehtivad baasreeglid: kui tihti teed pause, kas tuppa sisenemisel on igaks juhuks vaja koputada, mida tähendab ukselingile riputatud lips vms…

Tassi oma töönurka maja kõige parem tool! Kirjutan seda blogipostitust istudes logiseva seljatoega köögitoolil ja ei jõua ära kiruda, et minu kasutada pole arvutitool, mille on hõivanud tütar.

Kui plaanid osa võtta videokoosolekutest, siis jumala eest, vaata mis sul selja taga on! Segamini voodi või kapiukse küljes rippuv sokk ei pruugi jätta teistele osalejatele sinust kõige professionaalsemat muljet. Olen isegi tabanud end tuba koristamast 2 minutit enne videokonverentsi algust. Informeeri olulistest video- või telefonikõnedest ka teisi pereliikmeid, et vältida ootamatuid ja piinlikke situatsioone.

Kui sul õnnestub endale sebida korralikud kõrvaklapid ja mikrofon, tee seda! Professionaalsed klienditeenindajale mõeldud kõrvaklapid, mille integreeritud mikrofon suudab kõnest taustamüra eemaldada, on loomulikult parim valik.

Sõnumside

Ekstravertide jaoks võib häiriv olla kodutööga kaasnev üksindustunne. Selle leevendamisele aitab kõvasti kaasa, kui ettevõttes on kasutusel mõni personaalseks ja grupisuhtluseks sobiv sõnumside lahendus nagu Slack, HipChat, Fleep, Mattermost, Rocket.Chat või kasvõi IRC.

Meie jaoks on sõnumside olnud sisekultuuri lahutamatu osa, sest kõik meie ettevõtte asutajad olid varem IRC kasutajad ja oma sisemise serveri ülesseadmine oli üks esimesi samme kogu ettevõtte tegevuses.

Sisuliselt saab sõnumside vahendusel suurepäraselt korraldada ka kogu ettevõtte tegevust.

Minu soovitus on luua valitud keskkonda spetsialiseeritud “kanalid” või “toad”, milles vestlus keerleb konkreetse teema ümber. Meil on “oma tuba” iga allüksuse ja lisaks konkreetse projekti või ettevõtmise jaoks ning üks üldine kanal “kööginurga” asemel. Kõige olulisem on loomulikult stressi maandamise kanal loba ja läbu tarbeks.

Tähelepanu, ma ei tee nalja! Eduka kaugtöö jaoks on ühine võimalus ajada loba ja läbu äärmiselt oluline! Ettevõttesisesed või “Põlvast imporditud” meemid loovad virtuaalset küünarnukitunnet palju rohkem kui keskpärane “meeskonnatunde” loomise ülesanne suvepäevadel 🙂

Suhtlemine

Oluline on suhelda! Suhtle oma kolleegidega, ülemustega, teiste allüksuste liikmetega. (Kodu)töö on võimalik vaid suheldes. Nii tunned ennast paremini, väldid isoleerituse tunde teket, oled enesekindlam ja ei lase teistel oma olemasolu unustada.

Seejuures on äärmiselt oluline väljendada end võimalikult selgelt. Ei tohi unustada, et sõnumside kasutamisel ei anna me edasi seda osa informatsioonist, mida kontoris kannavad meie näoilme, kehahoiak või žestid. Iroonia või sarkasmiga öeldu võib omandada internetiavaruses hoopis teise tähenduse ja sääsk ootamatult muteeruda elevandiks.

Kui mul oleks euro iga korra kohta, mil ma olen internetis tahtmatult endale “jala suhu toppinud”, siis kirjutaksin seda artiklit ilmselt soojal ookeaniveel liuglevalt jahilt, mitte kõikuvalt köögitoolilt.

Ettevaatust ületöötamise suhtes

Ole ettevaatlik ületöötamise suhtes! Eriti, kui naudid oma tööd! Inimene on võimeline sõltuvusse jääma igast asjast, mis teda õnnehormooni – dopamiiniga – varustab. Nagu kõike muud naudingut pakkuvat, tuleb ka kaugtööd võtta mitte ainult “mönu” vaid ka mõistusega. Kõnelen taas omast kogemusest.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...