2022 on Eesti interneti juubeliaasta

Ardi Jürgens
Jaga:

On teenuseid, mis defineerivad ajastut ja millel on ülekaalukas mõju kogu ühiskonna toimimisele. Kui Tondile sõitvas trammis paluda mõnel reisijal selliseid teenuseid loetleda, osataks tõenäoliselt nimetada elektrivarustust, kuid väga vähetõenäoliselt mainiks keegi Eesti tippdomeeni või sellega seotud DNS (Domain Name System) teenust.

Ometi võib sellest samast DNS teenusest teatud juhtudel sõltuda nii elektrivarustuse kui ka mitmete teiste elutähtsate teenuste kättesaadavus.

On sümboolne aeg ühiskonna teadlikkust täiendada, sest just värskelt kätte jõudnud 2022. aastal täitub 30 aastat nii sellest, et Eesti Vabariiki hakkas globaalses võrgustikus tähistama .EE tippdomeen kui ka üldse püsivate internetiühenduste loomisest.

Püsiühendused lõid 1992. aastal esimestena kaks akadeemilist organisatsiooni: Küberneetika Instituut ning Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituut (KBFI). Just KBFI oli ühtlasi see, kelle esindajatena isa-poja tandemil Endel ja Jaak Lippmaa õnnestus Internet Assigned Numbers Authority (IANA) juhilt Jon Postelilt saada endale õigus hallata Eesti Vabariigi nimel .EE tippdomeeni.

Kolme aastakümne jooksul on tippdomeen ressursina kasvanud akadeemikute, inseneride ja entusiastide kitsast ringist välja ning muutunud Eesti infoühiskonna tunnuseks ning võimaldajaks.

Zone tähistab 30 aasta möödumist .EE tippdomeeni sünnist läbi terve käesoleva aasta. Ees ootavad blogipostid, mis loodetavasti huvi pakuvad ja harivad, kampaaniad ning muud põnevat. Jääge meiega.

 

Populaarsed postitused

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...

Hallatud või halduseta platvorm: kumb vastab paremini sinu vajadustele?

Martin Kirs
ZoneOS platvorm on meie hallatavate teenuste alustala, sisaldades endas justkui mitme IT-spetsialisti pädevusi. Kuidas see platvorm on nii "nutikas" ja...

Zone Veebiakadeemia - lihtsad tööriistad kodulehega alustamiseks

blogi
Zone Veebiakadeemia uue hooaja värskeimas osas räägib Zone arendustiimi juht Ingmar kasulikest tööriistadest, mis aitavad sul hõlpsalt ja arusaadavalt...