Mis on WordPress, Drupal, Joomla ja Voog ning mille ma peaksin valima oma kodulehe tegemiseks?

blogi
Jaga:

Kodulehe loomine on tänapäeval tehtud üpriski lihtsaks, millega saab hakkama igaüks, kes on vähegi valmis pisut rohkem aega sinna panustama. Üldjuhul on veebilehe loomisel esimene samm sobiva sisuhaldussüsteemi valimine. Sisuhaldussüsteem ehk content management system (CMS) on tarkvara, millega saab veebilehtede sisu ja struktuuri muuta ning hallata.

Sisuhaldussüsteeme on internetis saadaval ilmatuma hulk, kuid Zone kasutajatele tahaks esile tuua kolm globaalse tuntusega ning lisaks ühe kodumaise sisuhaldusrakenduse, millel igalühel neist on omad võimalused ja funktsioonid. Need on WordPress, Drupal, Joomla ja Voog. Milline neist valida?

WordPress

WordPress on vaieldamatult maailma kõige populaarsem avatud lähtekoodiga sisuhaldussüsteem, mis loodi 2003. aastal ja mille abil on ehitatud tänaseks 43% kõikidest olemasolevatest veebilehtedest.

WordPressi kasuks räägib kahtlemata selle lihtsus: see ei nõua inimeselt kuigi peeneid eelteadmisi, mistõttu ongi WordPress tõenäoliselt niivõrd populaarne kasutajate seas.

Lisaks sellele, et WordPress ei ole algajale kuigi keerukas kasutada, pakub see ka väga suurel hulgal pistikprogramme (pluginad), mis aitavad sul luua just sellise kodulehe, mis parasjagu mõttes on.

Plusspunkte lisab veel näiteks otsingumootori tulemuste optimeerimise sõbralikkus. Seda peavad ka mitmed eksperdid WordPressi suureks eeliseks, kuna SEO võimekus on tõepoolest sellel sisuhaldussüsteemil hea.

Miinusena võib välja tuua turvalisuse aspekti. Kuna tegu on ikkagi kõige populaarseima platvormiga, siis tänu sellele leidub ka palju kurjategijaid, kes otsivad pidevalt uusi võimalusi, et WordPressile ehitatud veebilehti rünnata.

Kokkuvõtteks võib öelda, et WordPressi näol on tegemist lihtsa ja palju erinevaid võimalusi pakkuva sisuhaldussüsteemiga, millele võiks mõelda inimene, kellel puuduvad veel põhjalikumad teadmised ja kogemused kodulehe ehitamise alal.

Joomla

Populaarsuselt teisel kohal olev sisuhaldussüsteem on Joomla, mis on samuti avatud lähtekoodiga ja mis jõudis turule mõnevõrra hiljem – 2005. aastal.

Joomla on tegelikult üpriski sarnane WordPressiga, ent siiski kübeke keerulisem ning vajab kasutamiseks inimeselt juba paremaid IT-alaseid oskusi kui eelmainitud platvormi puhul.

Üks Joomla peamisi eeliseid on selle paindlikkus. Kui kasutajal on olemas HTML-i põhiteadmised, siis saab ta hõlpsasti proovida ja katsetada erinevate disainidega ning seeläbi leida endale just kõige sobivam ja meelepärasem veebilehe kujundus.

Samuti on sellel suur aktiivne kogukond, kust saab kasulikku nõu ja näpunäited, mis aitavad sul veebilehte luua. Võrreldes WordPressiga on Joomla SEO valdkonnas võibolla pisut nõrgem tegija, mistõttu peab arendusele kohati rohkem rõhku panema, et jääda otsingumootoris nähtavamale positsioonile.

Kuna Joomla kasutajaskond on märgatavalt tagasihoidlikum, siis peetakse seda reeglina ka turvalisemaks platvormiks.

Drupal

Tuntumate sisuhaldussüsteemide seas kõige pikema staažiga tegelane on Drupal, mis toodi turule 2001. aastal. Sarnaselt kahele eelnevale platvormile, on ka Drupal avatud lähtekoodiga süsteem.

Drupal on kahtlemata kolmest kõige keerukam sisuhaldussüsteem, mistõttu on see peamiselt levinud koodimisoskustega arendajate seas. Näiteks kui sul on plaanis luua suurem ja mahukam veeb, siis sobib Drupal selleks suurepäraselt.

Kindlasti ei ole Drupal kõige õigem valik algajale, sest selle tundmaõppimine on kordades ajamahukam ja keerulisem kui näiteks WordPressi või Joomla puhul.

Drupali eelisteks on tema paindlikkus: süsteem on vägagi arendajasõbralik ja lisaks on sellel hea SEO võimekus. Kitsaskohtadena võib välja tuua vähese tasuta pluginate arvu ja tagasihoidliku kujundusteemade valiku.

Voog

Kui kolm eelnevat sisuhaldussüsteemi on tuntud üle terve maailma, siis lõpetuseks tahame keskenduda ka ühele kodumaisele, kuid oma omadustelt ja kasutajasõbralikkuselt kaugeltki eelnevatele sugugi mitte alla jäävale rakendusele nimega Voog. Erinevalt eelnevatest on tegemist kuupõhiselt tasulise rakendusega, kuid just tänu sellele on tegemist vast kõige kasutajasõbralikuma ning võimalusterohkema rakendusega kõigi siin postituses kirjeldatud rakenduste seas.

Voogi abil on veebi disainimine, arendamine ning sisuhaldus tehtud uskumatult sujuvaks ning selle tundmaõppimine ei võta kaua aega. Saad valida kümnete ja kümnete kvaliteetsete käsitööna valminud kujundusmallide vahel, mida oma maitse järgi kohandada.

Rakendusel om inimsõbralik kasutajaliides, mille abil saad muuta sujuvalt nii veebi struktuuri kui ka sisu, selle kasutamine ei eelda IT-alaseid süvateadmisi. Sisuhaldussüsteemi seadistatakse, värskendatakse ja varundatakse sinu eest ilma, et peaksid sellele ise aega kulutama.

Ja mis vast kõige olulisem: kui peaksid oma veebilehe ehitamisel hätta jääma, siis saad alati professionaalset tuge Voogi meeskonnalt, kes räägivad sinuga sinu emakeeles.

Käesolev blogipostitus on sündinud koostöös DigiGeeniusega.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...