Uus väljakutse: võitlus terrorismiga

Ardi Jürgens
Jaga:

See oli umbes 20 aastat tagasi, kui maailma ekraanidel vägivallatses esmakordselt kõikide terroristide hirm, CTU agent Jack Bauer.

Täna, 7. juunil 2022. aastal, tõusis päike maailma kohal, milles võitlusesse rahvusvahelise terrorismiga on kaasatud Zone sarnased veebimajutusteenuste pakkujad. Nimelt hakkas kehtima Euroopa Parlamendi ja Nõukogu Määrus (EL) 2021/784, mis käsitleb võitlemist terroristliku veebisisuga.

See määrus näeb ette, et iga veebimajutusteenuse pakkuja eemaldab või blokeerib oma serverites võimaliku terroristliku sisu hiljemalt ühe tunni (!) jooksul, pärast pädevalt asutuselt eemaldamiskorralduse saamist.

Kujundlikult on nüüd igal Euroopa Liidu liikmesriigis terrorismiga võitleval asutusel “nupp”, mida vajutades ei helise telefon Keither Sutherlandi näo ja häälega superagendi öökapil, vaid Zone valvetehniku padja kõrval. Kuid sarnaselt telesarjale “24” hakkab siiski sellest hetkest kell armutult sekundeid allapoole lugema.

Eestis sai selle “nupu” endale Kaitsepolitseiamet – eeldame, et see saab neil oma uues majas aukohale, nagu “Batphone”, mida maskistatud superkangelase väljakutsumiseks kasutada.

Kuidas see kõik tööle hakkab, on täna raske täpselt ennustada, sest Eesti pole veel vajalikke seadusandliku raamistiku parandusi suutnud kehtestada.
Vajalikke infoühiskonna teenuse seaduse ja karistusseadustiku muudatusi vedas meil Siseministeerium, aga viimase juht löödi just valitsusest aplombiga minema – vaevalt sel kogu protsessile positiivne mõju on.

Kuna aga Euroopa Liidu määrused on otsekohalduvad, siis praktikas peavad teenusepakkujad määruse mõttest täna juba lähtuma, kasvõi improviseerides. Nõuete mittetäitjaid võib nimelt oodata trahv, mis paneks mängu 40 000€ või koguni 4% kogu ettevõtte käibest.

Õnneks ei tähenda valdavale enamusele meie klientidest selline areng tõenäoliselt midagi, kuid suurematel sisuloojatel tasub see nüüd oma riskihinnangutesse sisse arvestada, eriti kui sisu loomine on usaldatud kasutajate kätesse.

Kohustus ööpäevaringselt tunni aja jooksul reageerida ei jäta nimelt veebimajutajatele erilist kaalutlusruumi või -aega. Kui kellegi veebis hakkab juuri ajama terroristliku sisu “vähkkasvaja”, siis ei pruugi selle eemaldamine tunni jooksul kirurgi skalpelliga olla võimalik, vaid ees ootab jackbauerlikult kindla käega amputatsioon, mille sooritab Zone valvetehnikust superagent.

Seepärast soovitame oma teenuste kasutajatele varakult selgeks teha, et sisul, mis

  • ärgitab kedagi kaasa aitama või toime panema terroriakte
  • ärgitab osalema terrorirühmituse tegevuses
  • õhutab või propageerib terroriaktide sooritamist (näiteks ülistades või õigustades terroristlikku tegevust)
  • annab juhiseid rünnakute läbiviimiseks ja suuniseid selleks vajalike vahendite kohta

ei ole teie veebikeskkonnas asja.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...