WordPress – täisvereline kodulehe sisuhaldussüsteem

Rauno Kais
Jaga:

Antud blogipostitus on 156 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Nii Eestis kui laias maailmas on tänasel päeval väga palju väikseid ettevõtteid ja eraisikuid, kelle kodulehe vajadused ning sellest tulenevalt ka eelarved ja oskused ei ole piisavad, et oleks ratsionaalne palgata vastavaid teenusepakkujaid.

Õnneks on maailmas piisavalt suur programmeerijate kogukond ja nõudlusele leiti ka kiirelt lahendus – vabal tarkvaral põhinevad kodulehe sisuhaldussüsteemid (open source Content Management System), mille tulemusena on kodulehe loomine tehtude väga lihtsaks ja mugavaks.

Ja mis peamine – tasuta!

WordPress – populaarseim omasuguste seas

Hetkel kasutatakse maailmas peamiselt kolme sisuhaldussüsteemi: WordPress, Joomla ja Drupal. Neist selgelt levinuim on algselt blogi pidamiseks mõeldud WordPress (allikas: http://www.w3techs.com/), mida kasutab juba 13% maailma top 1 000 000 veebisaidist. Kokku baseerub WordPressil üle 25 miljoni veebisaidi, kusjuures nädalas laetakse alla umbes 1 miljon WordPressi installatsiooni ja need numbrid kasvavad pidevalt.

WordPressi ja ka teiste vabatarkvara sisuhaldussüsteemide taga on tuhandete entusiastide kogukonnad, kes igapäevaselt oma platvorme arendavad ja parandavad. Tänu pidevalt lisanduvatele võimalustele hakkasid ka firmad aina enam just mainitud sisuhaldussüsteeme oma kodulehtede tegemisel kasutama ja see tendents suureneb iga päevaga.

WordPressis on olemas kõik veebisaitide populaarsemad funktsioonid. Saadaval on mitmeid erinevaid galerii, e-poe, foorumi, blogi jms mooduleid, mille saab siduda kodulehega vaid mõne hiireklikiga. Seega on loodud ideaalsed võimalused, et teha endale sobiv koduleht kiiresti ja tasuta.

WordPress pakub kasutajatele üle 10 000 laienduse ja üle 1000 tasuta kujundusteema. Kuna tegemist on avatud koodiga süsteemiga, siis on tänasel päeval võimalus lausa ise oma kujundusteemasid luua, mõni aeg tagasi oli see vaid kõrgema tasemega programmeerijate pärusmaa. Lisaks saab WordPressis loodaval kodulehel erinevaid kujundusi katsetada, ilma et andmed sealt vahepeal kaoksid.

WordPressi saab siduda ka väliste veebilehtedega (nt Facebook ja Twitter) ning optimeerida leitavaks erinevatele otsingumootoritele (nt Google).

Nagu erinevate moodulite sidumine WordPressiga on imelihtne, ei ole ka WordPressi enda installeerimine veebiserverisse eriline raketiteadus.

Zone WP Easy Install

Seoses WordPressi kiire populaarsuse kasvuga Eestis on Zone töötajad nimetatud sisuhaldussüsteeme kliendi soovil seni serveritesse tasuta paigaldanud. Paljud kliendid on seda ise teinud.

Selleks tuli esmalt WordPressi veebilehelt (http://www.wordpress.org/) alla laadida installatsioonifail ja see Zones enda virtuaalserveri kataloogi üles laadida. Seejärel tuli teha veel mitmeid toiminguid, et süsteem saaks paigaldatud.

Kuna tegemist oli üsna keerulise protsessiga, siis otsustasime, et usaldame kogu installatsiooni automaatika kätte.

Pärast pikaajalist arendustööd ja testimisi nägi ilmavalgust Zone+ teenusekategooria esimene linnuke – Zone WP Easy Install. Tegemist on tasuta automaatse WordPressi installatsiooniga, kus klient saab ise otse DataZone haldussüsteemist WordPressi oma virtuaalserverikontosse installeerida ja seda sõna otseses mõttes vaid paari hiireklikiga.

Kui installeerimine on lõppenud, siis saadab süsteem kliendile teavituskirja WordPressi eduka paigaldamise kohta. Kirjas on ka info ja juhised haldusliidese kohta.

Zone WP Easy Installi tulemusena on kliendi kontol näidiskujundusega WordPressi veebileht, millele saab koheselt sisu looma hakata. Oma veebilehe personaliseerimiseks leiab internetist tuhandeid tasuta kujundusteemasid, mille saab hõlpsalt alla laadida ja paari klikiga enda teemaks määrata.

Aina enam muutub aktuaalseks veebiturvalisus, see kehtib loomulikult ka WordPressi kohta. Õnneks on tänu avatud lähtekoodile ja suurele kogukonnale väga palju inimesi, kes on WordPressi turvalisuse teemad endale südameasjaks võtnud. Seetõttu tuleb WordPressile pidevalt välja uuendusi, mis selle turvalisust täiendavad.

Zone serveris on WordPressi turvaparanduste paigaldamine väga lihtsaks tehtud. WordPress teavitab klienti haldusliidese vahendusel ise, kui sisuhaldusmootorile või mõnele laiendusele on välja tulnud uuendus. Kliendi ülesandeks jääb vaid nupuvajutusega uuenduse paigaldamine heaks kiita.

Abi ei ole vaja kaugelt otsida

Eestis on mitmeid inimesi ja ettevõtteid, kes tegelevad WordPressi spetsiifilise arendusega, seega vastused oma probleemidele ja ideedele saab kindlasti. Näiteks on Peeter Marvet loonud väga hea videovormis õpetuse WordPressi kasutamise kohta ja selle leiab siit: http://www.youtube.com/view_play_list?p=DE9867B9A46656F3.

Tere tulemast WordPressi maailma!

Kommentaarid

2 kommentaari
  • Hmmz võiksite ka silverstripe cms, drupal ja teised tuntud open source cmsid nii panna hoiaks webmasterite aega kõvasti kokku

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...