WAF ehk veebirakenduse tulemüür

Peeter Marvet
Jaga:

Näiteks võiks kujutada ette olukorda, kus sisestades kommunaalteenuste ettevõtte näitude teatamise lehel aadressi lahtrisse ' OR 1=1;-- kuvatakse kõigi klientide aadressid ja eelmised näidud… sest täpselt selline näeb välja andmebaasi- ehk SQL-süst. Või siis tehakse WordPressi pihta päring, mis lisab õigusi mitte kontrolliva plugina seadistuste kaudu lehele külastajaid kuhugi edasi suunava Javascripti koodi.

Sellised koodi-vead on ka põhjus, miks tuleb kõike avalikus internetis kättesaadavat praktiliselt igapäevaselt uuendada: iga paigatud turvaprobleem  toob hiljemalt 24 tunni jooksul kaasa skannerite laine, mis otsivad haavatavaid veebe.

Lisaks aga on haavatavused, mis ei pruugi veel paika omada – sest arendaja pole probleemist teadlik, ei ole jõudnud seda paigata… või on paigatud, aga uuemas versioonis ja veebi ülemviimine sellele osutub töömahukaks.


Veebirakenduse tulemüür

Sellistel puhkudel võib abi olla veebirakenduse tulemüürist ehk WAFist (web application firewall), mis proovib kahtlased päringud tuvastada ja blokeerida. Zone Virtuaalserverites on kasutusel ModSecurity ning nüüd saab mugavalt aktiveerida ka OWASP ModSecurity Core Rule Set (CRS) tulemüürireegleid:

Valida saab logimise või blokeerimise ja logimise vahel. Kui on plaan ja võimekus logisid analüüsida, siis tasub loomulikult alustada logimisest ning vältida ausate kasutajate häirimist vale-positiivsete tuvastustega… Aga lihtsam on lülitada blokeerimine sisse ning funktsionaalsused läbi testida.

Igal juhul soovitame kontrollida, et sisse oleksid lülitatud ka reaalajas serverisse jõudvad logid.

Umbes 10 minutiga jõuab seadistus Virtuaalserverisse ja kui seejärel proovida näiteks WP otsingusse sisestada ' OR 1=1;-- peaks tulemuseks olema Error403:

Selle tulemusel tekkiavad /logs/apache.ssl.error.log faili järgmised read (loetavuse huvides natuke puhastatud):

[2019-08-21 09:17:19.367098] [client 217.146.xx.x] ModSecurity: Warning. detected SQLi using libinjection with fingerprint 's&1;c' [file "REQUEST-942-APPLICATION-ATTACK-SQLI.conf"] [line "64"] [id "942100"] [data "Matched Data: s&1;c found within ARGS:s: ' OR 1=1;--"] [severity "CRITICAL"] [uri "/"] [unique_id "XVzh78ean2NKORtLccJqvgAAAAM"]

[2019-08-21 09:17:19.367352] [client 217.146.xx.x] ModSecurity: Access denied with code 403 (phase 2). Inbound Anomaly Score Exceeded (Total Inbound Score: 5 - SQLI=5,XSS=0,RFI=0,LFI=0,RCE=0,PHPI=0,HTTP=0,SESS=0)

Logist on näha nii põhjus (SQLi ehk andmebaasisüst), reegli number (942100), selle trigerdanud andmed ja lisaks ka reeglit sisaldanud OWASP CRS faili nimi.

99,99% juhtudest on selline päring seotud turvanõrkuse otsimise või ärakasutamisega, aga vähemalt teoorias võib SQL-friikidele mõeldud poes olla müügil sellenimeline t-särk – samuti võiks tulemüür takistada selle blogipostituse salvestamist.

Lahenduseks on reeglite valikuline väljalülitamine. Selleks saab Virtuaalserveri halduses pea- või alamdomeeni seadetes lisada Apache direktiivide ploki, mille sisuks on loetelu reeglitest:

Vajadusel saab ühele reale sobitada ka rohkem reegleid (tühikuga eraldatuna) või numbrivahemiku (jutumärkides), hea mõte on lisada juurde #-märgiga algav kommentaari-rida ning ümbritseda blokk IfModule tingimusega:

<IfModule mod_security2.c>
  # Keelame särgiotsingut takistavad reeglid:
  SecRuleRemoveById 942100 942140 "942160-942170"
</IfModule>

Kuidas tuvastada vale-positiivseid?

Kasutaja kaebuse peale logides tuhnimine on vaevarikas töö – pealegi ei ole kuvatav veateade ilus ega informatiivne. Mina olen testimiseks kasutanud vealehte, mida kuvatakse päringu blokeerimisel ning mis saadab juhul, kui kasutaja brauseris on JavaScript olemas, teate e-postile ja/või Slacki kanalisse.

Keerulisemate rünnete puhul võib toimuda ka JavaScripti interpreteerimine, lisaks ei piira see lahendus teavituste hulka ehk seda saab kasutada siht-aadressi teavitustega ülekoormamiseks.

Vealehe koodi leiab https://github.com/zone-eu/waf-handler, seadistamis-juhised sealtsamast.

Tulemuseks sellised teavitused:

Kas WAF on hõbekuul, mis lahendab kõik veebirakenduste turvaprobleemid?

Kindlasti mitte – Clarified Security‘s veebirakenduste turvalist arendust õpetav, läbistustestimise ja punase tiimi ehk ründaja rollis veebe lammutav Elar Lang palus kindlasti lisada:

WAF on kasulik “teise liini kaitsemeetmena” ja raskendab ründe läbi viimist ning hoiab heal juhul eemal teadaolevatele turvaaukudele keskendnud skänneritega “skriptijõnglased” AGA:

WAF ei tee korda programmikoodis olevaid turvaauke, need vajavad ikkagi parandamist.

Olles olnud Elari punase veebitiimi tubli töö sihtmärk Locked Shields küberõppusel võin vaid nõustuda – tänu WAFile võib mõni teine veeb osutuda lihtsamini rünnatavaks, aga see ei muuda sind kuulikindlaks.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...