Domeenikratt sirutab e-riigi kaudu käe ettevõtja taskusse

Ardi Jürgens
Jaga:

Olen varem kirjutanud ja rääkinud sellest, et minu hinnangul ei käitu riik ettevõtjate andmetega ümber käies alati parimal võimalikul viisil. Siis on juttu olnud sellest, et majandusliku efektiivsuse (loe: tagasihoidliku sissetuleku) huvides on riik valmis ettevõtete ja nende juhatuse liikmete kontaktandmeid hulgi müüma ja rahaks tehtud andmed võivad lõpuks jõuda ka rämpsposti saatjateni või kurjategijateni.

Ka tänane teema puudutab natukene riiklikke registreid.

Nimelt põhjustab paljudele alustavatele ettevõtjatele peavalu asjaolu, et nutikad sahkermannid on leidnud endale tee Eestis värskelt asutatud äriühingute andmete juurde ja asunud nende ärinimedega .EE domeeninimesid hõivama, et neid siis ettevõtjatele endile suure vaheltkasuga hiljem edasi müüa.

Loetud arvu nädalatega on tõenäoliselt sadade ahjusoojade firmade juhid oma ärinime domeenina registreerima asudes avastanud, et keegi on seda juba teinud ja hoolega valitud ärinime interneti-versiooni tuleb mõnelt rehepapilt tavapärasest kümneid kordi kõrgema hinnaga välja osta.

Me ei tea veel, kas domeenide registreerimiseks kasutatavad andmed jagatakse riigi poolt välja avaandmetena, kas need müüakse maha raha eest või on keegi nutikas kodanik leidnud nõrkuse, mille kaudu nendele andmetele ligipääs saadakse. Kuid praktikas on näha, et ettevõtte e-äriregistris registreerimisest, kuni selle ärinime hõivamiseni domeenina võib kuluda vaid mõni tund.

Seepärast on mul kõikidele Eesti ettevõtjatele erakordne, kuid konkreetne nõuanne, mis aitab vältida seda, et sahkerdaja sul naha üle kõrvade ja taguotsa lohku tõmbab:

REGISTREERI SOOVITUD ÄRI-IDEELE VÕI ÄRINIMELE VASTAV DOMEEN ENNE, KUI KANNAD OMA ETTEVÕTTE ANDMED ÄRIREGISTRISSE!

Nii maandad oma värskele firmale kohalduvaid riske, väldid asjatuid kulusid ja nõmedaid emotsioone.

Lisanduvaks ebamugavuseks on asjaolu, et domeen tuleb esialgu registreerida enda nimele, kuid hiljem saab selle ettevõttele üle anda. Kindlustunne on seda väikest vaeva väärt.

Sellist meedet tuleks meie soovitusel ettevõtjatel rakendada vähemalt niikaua, kuni pole päris täpselt selge, kust andmeid ammutatakse, millisel määral on võimalik sellist domeenidega kauplemist vajadusel Domeenivaidluste Komisjonis vaidlustada ning milline on selle protsessiga seotud aja- ja rahakulu.

Tehke nii ja te ei pea uuele aastale minema vastu tundega, et saite just haneks tõmmatud.

Kinnitamaks, et meie soovituse taga pole omakasupüüdlikku motiivi, maksab nüüdsest Zone eraisikult ettevõttele .EE domeeni üleandmise administratiivsed kulud ise kinni.

Populaarsed postitused

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...

Hallatud või halduseta platvorm: kumb vastab paremini sinu vajadustele?

Martin Kirs
ZoneOS platvorm on meie hallatavate teenuste alustala, sisaldades endas justkui mitme IT-spetsialisti pädevusi. Kuidas see platvorm on nii "nutikas" ja...

Zone Veebiakadeemia - lihtsad tööriistad kodulehega alustamiseks

blogi
Zone Veebiakadeemia uue hooaja värskeimas osas räägib Zone arendustiimi juht Ingmar kasulikest tööriistadest, mis aitavad sul hõlpsalt ja arusaadavalt...