Kas lihtsama kodulehe loomine on teostatav, kui puuduvad eelnevad teadmised?

blogi
Jaga:

Aastal 2022 võib juba julgelt väita, et koduleht on muutunud iga ettevõtte jaoks niiöelda visiitkaardiks, ilma mille olemasoluta ettevõtet justkui ei eksisteerigi. Kui aga tulebki plaan luua enda ettevõttele veebileht, siis millest peaks alustama? 

Esmalt on mõistagi tähtis enda jaoks läbi mõelda see, millist eesmärki koduleht hakkab täitma. Sellest sõltuvad suuresti ka järgmised valikud ja otsused. Toome alljärgnevalt ära mõned põhipunktid, millega kodulehe loomisel arvestada tuleks.

Alusta domeeni registeerimisest

Kodulehe loomisega saab tänasel päeval hakkama sisuliselt iga inimene, kel on natukenegi rohkem pealehakkamist. Küll aga tuleb sealjuures pisut aega ja kannatust varuda. Loomulikult on alati võimalus ka kodulehe valmistamise eest maksta mõnele teisele ettevõttele, ent oluliselt taskukohasem on seda ise teha. Kuidas siis ikkagi ise veebileht luua?

Kõigepealt tuleks registreerida domeen, millest saab ühtlasi sinu kodulehe nimi. Reeglina on selleks ettevõtte enda nimi, kuid muidugi ei pea olema. Domeeni registreerimine on üpriski lihtne protsess, mis ei nõua inimeselt kuigi palju aega ja teadmisi.

Seda saab mugavalt teha siin, kus saad ka kontrollida, kas soovitud domeen on saadaval või mitte.

Tasub veel meeles pidada, et domeeni registreerimine on tasuline. Hinna puhul mängib rolli näiteks domeenilaiend – .ee ja .com laiendite eest tuleb välja käia natuke rohkem kui .eu puhul. Keskeltläbi tuleb domeeni registreerimise eest maksta 7-15 eurot aastas. Rohkem infot hindade kohta leiab siit.

Vali oma ootustele vastav veebimajutuspakett

Domeeninimest sugugi mitte vähemtähtsam on sobivaima veebimajutuspaketi leidmine oma kodulehe tarbeks. Veebimajutus ehk virtuaalserver on platvorm, tänu millele muutub sinu domeen maailmale kättesaadavaks. Zone poolt pakutavate veebimajutuspakettide lahutamatuks osaks on ka e-posti teenus, hulgaliselt kettamahtu ning kümneid teisi kasulikke lisafunktsioone ja -featuure, mis muudavad teenuse kasutamise hõlpsaks, kiireks ja turvaliseks.

Enne paketi valimist tee aga endale kindlasti selgeks, millised on su reaalsed vajadused ja ootused. Kui sa ise arendaja pole, siis konsulteeri kindlasti ka oma veebilehe arendajaga, kes aitab sul orienteeruda sinu vajaduste ning meie veebimajusteenuste poolt pakutavate võimaluste rägastikus. Lisaks tasub kindlasti ka tutvust teha sellekohase blogipostitusega, milles me veebimajutusteenuse paketi valimisega kaasneva rägastiku pulkadeks lahti võtame.

Vali sobiv sisuhaldussüsteem

Kodulehe valmistamiseks mõeldud sisuhaldussüsteeme on internetis väga palju ning igal ühel neist omad plussid ja miinused. Sisuhaldussüsteemi valiku puhul peaks lähtuma eeskätt sellest, mida sa täpsemalt enda kodulehel teha tahad. Samuti ka individuaalsest eelistusest.

“Õige” süsteemi valimine võib esmapilgul tunduda üsnagi keerulisena, kuna eelnev kogemus nendega puudub. Hetkel on kolm suurimat sisuhaldussüsteemi WordPress, Drupal ja Joomla.

Kõige populaarsem nendest on kahtlemata WordPress, mis sobib väga hästi just nimelt algajatele. Tegu on võrdlemisi lihtsa ja mugava süsteemiga, kus on suur valik erinevaid pluginaid ja võimalusi, et luua endale meelepärane veebileht.

Drupal ja Joomla on see-eest terake keerulisemad sisuhaldussüsteemid, mis on pigem tuntumad professionaalsete arendajate seas. Kindlasti on võimalik ka algajal neid süsteeme kasutada, ent nende tundmaõppimine nõuab paratamatult rohkem aega ja vaeva. Siit saad lähemalt lugeda sisuhaldussüsteemide kohta.

Zone’is saad lisaks eelmainitud sisuhaldussüsteemidele kätt proovida mitmete teistegi tasuta ja ka tasuliste rakendustega, Zone+ valikute seas on üks populaarsemaid tasulisi rakendusi kindlasti omamaine Voog.

Jällegi on oluline meeles pidada, et sisuhaldussüsteemi kasutamine nõuab õppimist. Õnneks leiab palju abi internetist, kus tehakse samm-sammu haaval selgeks, kuidas üht või teist süsteemi kasutada ja nendega seeläbi koduleht luua.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kodulehe tegemine omal käel on täiesti teostatav ülesanne ent see vajab algul õppimist ja aega. Kui aga näiteks peaksidki mõnes kohas hätta jääma, siis alati võib pöörduda mõne arendaja poole, kes sind sinu mures aitaks ja asja lihtsas keeles selgeks teeks.

Käesolev blogipostitus on sündinud koostöös DigiGeeniusega.

 

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...